pastedImage.jpg
promo

promo

Manifestacije

POČINJE MESEC FRANKOFONIJE: Film, muzika, izložbe, predavanja i drugi susreti su prilika da bolje upoznate francusku kulturu i jezik

07.03.2023.

POČINJE MESEC FRANKOFONIJE: Film, muzika, izložbe, predavanja i drugi susreti su prilika da bolje upoznate francusku kulturu i jezik
Veličina Slova

Mart je Mesec frankofonije: brojne obrazovne i kulturne ustanove, frankofone ambasade i predstavništva, francusko-srpska udruženja, pozivaju vas da obogatite znanje o frankofonoj kulturi kroz izložbe, predavanja, projekcije, predstave, koncerte, igre...

Kada se održava

31. mart


Sam početak Meseca frankofonije biće u znaku saradnje Francuske ambasade i svih organizatora sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije, u čast opredeljenosti Srbije za dobijanje statusa punopravne članice Međunarodne organizacije frankofonije. Svečano otvaranje manifestacije u Palati pravde biće u znaku saradnje sa platformom TV5Monde, i biće uveličano ekskluzivnom projekcijom dokumentarnog filma o Srbiji, snimljenog u okviru serijala Destinacija Frankofonija, u prisustvu realizatora Ivana Kabacova. Emitovanje serijala nastavlja se na RTVojvodina, te će gledaoci moći da bliže upoznaju kulture zemalja u kojima se govori francuski. 

Svima su već znane manifestacije za mlade koje su postale zaštitni znak Meseca Frankofonije – Takmičenje u pevanju na francuskom (polufinale 4. marta u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, finale 25. marta u Nišu), Rep na francuskom (prijavljivanje traje od 6. do 26. marta, a proglašenje pobednika biće 30. marta), Frankofoni diktat (15. mart), Frankofoni horizonti (posete frankofonim ambasadama) neće izostati ni ove godine. 

U okviru književnog i tribinskog programa organizatori najavljuju, u realizaciji Njallonie-Brudželle international, gostovanje belgijskih pisaca - Karmelo Vironea, koji će, u partnerstvu sa Društvom za kulturnu saradnju Srbija-Francuska, predstaviti svoju zbirku novela Promešati karte (8. marta u Francuskom institutu u Beogradu), dok će Alijenor Debrok kroz predavanja i radionice voditi razgovor o svom romanu Sto godina bez Lili. Prevodi nekoliko belgijskih pisaca koje je objavila izdavačka kuća Prometej biće predstavljeni na Novosadskom sajmu knjiga.

Gost frankofonije biće i srpski reditelj, scenarista i književnik Goran Marković, povodom objavljivanja prevoda na francuski njegovog romana Beogradski trio (29. mart, Francuski institut). 

Kanadska fizičarka Polin Ganjon gostovaće u Srbiji i održaće predavanja O ženama u nauci nekada i danas, uz poseban osvrt na život i delo velike naučnice srpskog porekla Mileve Marić Ajnštajn (u Novom Sadu, 14. marta na Filozofskom fakultetu, a u Beogradu, 15. marta u Francuskom institutu). U okviru programa njenog gostovanja predviđena su i stručna predavanja o fizici čestica u saradnji sa Centrom za promociju nauka, a Kanadska ambasada u Beogradu priređuje i izložbu Žene u nauci (8. mart – 4. april, Francuski institut u Beogradu).

U Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“, Frankofoni centar Univerziteta u Beogradu priređuje predavanja o francuskom jeziku, o piscima Plejade, o patafizici, kao i o francuskoj književnici Ani Erno, dobitnici Nobelove nagrade za književnost. 

Drugi beogradski simpozijum o nastavi istorije, u organizaciji Ambasade Francuske, Etnografskog muzeja, Gete instituta i Filozofskog fakulteta u Beogradu, analiziraće, kao podsticaj za saradnju u Jugoistočnoj Evropi, „Jelisejski sporazum“, koji je zaključen pre 60 godina i predstavlja osnov razvoja francusko-nemačkih odnosa. 

Zavod sa proučavanje kulturnog razvitka i Institut za književnost i umetnost, priređuju četvorodnevni strip program Art samit (30. mart – 2. april), koji je posvećen autorima stripa, izdavačima, kritičarima i teoretičarima stripa, kao i široj publici – ljubiteljima stripa i onima koji žele da nešto nauče i upoznaju se sa različitim aspektima srpsko-francuskih odnosa u oblasti stripa.

Podeli vest