Foto - Luis Cerdeira, lorenzo-silva.com 01.jpg
Luis Cerdeira, lorenzo-silva.com

Luis Cerdeira, lorenzo-silva.com

Manifestacije

TVORAC BROJNIH DETEKTIVSKIH I KRIMINALISTIČKIH ROMANA DOLAZI U BEOGRAD! Poznati španski pisac Lorenso Silva u Institutu Servantes

11.03.2023.

TVORAC BROJNIH DETEKTIVSKIH I KRIMINALISTIČKIH ROMANA DOLAZI U BEOGRAD! Poznati španski pisac Lorenso Silva u Institutu Servantes
Veličina Slova

Lorenso Silva, španski pisac čiji su detektivski i kriminalistički romani osvojili brojne nagrade i veliku pažnju publike, gostovaće 14. marta od 19 časova u Institutu Servantes u Beogradu. Razgovor će biti vođen u Svečanoj sali Instituta Servantes, na srpskom i španskom jeziku, uz obezbeđen simultani prevod. Ulaz je slobodan.

Gde se održava

Institut Servantes


Na ovom književnom susretu koji organizuju Ambasada Španije u Beogradu i Institut Servantes u Beogradu, Lorenso Silva razgovaraće o književnosti i pisanju sa Miodragom Majićem (Beograd, 1969), sudijom Apelacionog suda u Beogradu i autorom mnogobrojnih knjiga fikcije, pravnih prikaza i članaka. U ulozi moderatora naći će se Dejan Matić, direktor izdavačke kuće Treći trg.

Lorenso Silva Amador završio je pravo na Univerzitetu Komplutense u Madridu, nakon čega je proveo deceniju radeći kao advokat u jednoj velikoj firmi u energetskom sektoru. Potom je radio i kao revizor i finansijski savetnik, ali je sve vreme bio posvećen književnosti. Napisao je stotinak kratkih priča, nekoliko eseja i putopisa, ali je najpoznatiji po svojim brojnim romanima, među kojima se ističu oni detektivskog i kriminalističkog žanra.

Foto - Luis Cerdeira, lorenzo-silva.com 02.jpg
Luis Cerdeira, lorenzo-silva.com

Za jedan od svojih romana „Nestrpljivi alhemičar“ dobio je nagradu Nadal 2000. godine, koja je uz nagradu Planeta jedno od najvažnijih književnih priznanja u Španiji. To je njegov drugi roman u kojem se pojavljuju verovatno najpoznatiji likovi koje je stvorio: par Civilne garde koji čine narednik Ruben Bevilakua i agent Virhinija Ćamoro.

Reditelj Manuel Martin Kuenka uradio je filmsku adaptaciju još jednog njegovog dela „Slabost boljševika“ (La flaqueza de bolčevique), koje se našlo u najužem krugu za nagradu Nadal 1997. godine. Godine 2012. dobio je nagradu Planeta za roman „Trag podnevnika“ (La marca del meridiano).
Njegova dela prevedena su na ruski, francuski, nemački, italijanski, katalonski, portugalski, danski, češki, arapski, engleski, grčki, bugarski, rumunski i kineski.

Miodrag Majić završio je prava na Univerzitetu u Beogradu 1995. godine, a svoju doktorsku tezu odbranio je 2008. godine. Među njegovim delima fikcije izdvaja se detektivski roman „Deca zla“, u kojem se kombinuju realistički opisi srpskih kriminalističkih procedura sa temama okultizma i teorijama zavera.

Podeli vest