plakat KAD SU ŽENE VLADALE I GRADILE.jpg
promo

promo

Manifestacije

SRPSKE HEROINE SREDNJEG VEKA KOJE SU ZAUVEK OSTAVILE TRAG: Nova tribina serijala "Beograd za početnike"

23.03.2023.

SRPSKE HEROINE SREDNJEG VEKA KOJE SU ZAUVEK OSTAVILE TRAG: Nova tribina serijala "Beograd za početnike"
Veličina Slova

Nova tribina "Kad su žene vladale i gradile - Srpske heroine srednjeg veka" u Galeriji '73. Ovog petka, 23. marta sa početkom u 19 časova učestvovaće dr Ljubica Vinulović, naučna saradnica, Odeljenje za istoriju umetnosti, Filozofski fakultet u Beogradu, zajedno sa Smiljanom Popov koja je autorka i moderatorka.

Gde se održava

Galerija '73


Kada se održava

24. mart u 19 časova


Srpski srednji vek i srpska srednjovekovna država, tokom svog trajanja iznedrila je veliki broj izuzetno značajnih žena. Njihova uloga u politici i upravljanju državom poznata je kako putem pisanih izvora, tako i putem vizuelne kulture. Žene su imale i veliku ulogu u mrežama povezanosti između srednjovekovnih država, posebno princeze iz vladarskih porodica, jer su se putem dinastičkih brakova sklapali savezi između država.

Veći broj njih samostalno su upravljale određenim teritorijama srednjovekovne Srbije, kao što je to slučaj sa kraljicom Jelenom Anžujskom i caricom Jelenom Nemanjić, dok su neke od njih kao što je kneginja Milica Hrebeljanović upravljale državom.

Veliki broj njih bile su ktitori; njihova ktitorska delatnost podrazumevala je podizanje crkava i manastira, opremanje istih slikanim programom, bogoslužbenim predmetima i knjigama, neke od njih bile su ktitori ikona kao i iluminiranih rukopisa, dok su neke od njih ostavile dubok trag u srpskoj srednjovekovnoj književnosti. One su putem svog ktitorska iskazivale vladarsku idologiju, ali što je još važnije svoju privatnu pobožnost i odnos prema određenim svetiteljima, koja je
bila sastavni deo života srednjovekovnog čoveka.

Pored navedenih žena, svoj pečat u kulturi srpskog srednjeg veka ostavile su i monahinja Jefimija, despotica Marija Preljubović, Jelena Balšić, kao i sultanija Mara Branković, koja na neki način zatvara krug ovih izuzetnih žena. Njihova delatnost svedoči o tome koliku je ulogu imala žena u srednjem veku, ne samo u srednjovekovnoj Srbiji, već i protivreči tezi, još uvek delimično uvreženoj u društvu, da srednji vek predstavlja mračno doba ljudske istorije i civilizacije.

Podeli vest