Dora-Mar.jpg
promo

promo

Manifestacije

SRPKINJA KOJA JE OBELEŽILA PIKASOVO SLIKARSTVO: Objavljena je knjiga „Dora Mar i dva lica ljubavi“ Betine Štorks

27.03.2023.

SRPKINJA KOJA JE OBELEŽILA PIKASOVO SLIKARSTVO: Objavljena je knjiga „Dora Mar i dva lica ljubavi“ Betine Štorks
Veličina Slova

Umetnica Dora Mar je ikona nadrealizma. A onda sreće Pikasa – i njihova ljubav postaje jedan od najvećih trenutaka istorije umetnosti.

„Dora Mar i dva lica ljubavi“ Betine Štorks detaljni je portret čuvene fotografkinje, ljubavna priča zasnovana na činjenicama, koja dočarava portrete samog Pikasa i drugih poznatih umetnika tog doba. 

Ekstravagantna i samosvesna, Henrijeta Teodora Marković želi da studira slikarstvo, ali odbijaju je – jer je žena. Okreće se fotografiji i ubrzo postaje čuvena kao Dora Mar unutar kruga istaknutih nadrealista: Andrea Bretona, Mena Reja, Pola Elijara. Kada 1936, sa svojih dvadeset devet godina, sretne ništa manje ekscentričnog Pikasa, među njima se razvija strastvena i opasna ljubav.

Dorina mračna senzualnost otada obeležava Pikasovo slikarstvo, ona ga inspiriše i za njegovo delo stoleća Gerniku. Dora, međutim, shvata da će samo umetnost biti i ostati Pikasova prava ljubav, pa mora i sama da odluči kojim putem da krene – kao žena koja voli i kao umetnica.

 „Dora Mar i dva lica ljubavi“ Betine Štorks možete naći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Podeli vest