kneginja vjera mujovic.jpg
promo

promo

Manifestacije

PUTOVANJE U ISTORIJU KROZ ISPOVEST VLADARKE OBNOVLJENE SRBIJE: Monodrama „Na kafi kod kneginje Ljubice" približiće javnosti život slavne kneginje

27.03.2023.

PUTOVANJE U ISTORIJU KROZ ISPOVEST VLADARKE OBNOVLJENE SRBIJE: Monodrama „Na kafi kod kneginje Ljubice" približiće javnosti život slavne kneginje
Veličina Slova

„Na kafi kod kneginje Ljubice“ je dramski program Muzeja grada Beograda, kojim se predstavlja Konak kneginje Ljubice, romansiranu biografiju kneginje i život u Beogradu u vreme vladavine Dinastije Obrenović. Komad će bit izveden 27. marta 2023. godine u 13 časova, u Konaku kneginje Ljubice.

Gde se održava

Konak kneginje Ljubice


Kada se održava

27. mart


Ova monodrama je prvi muzejski teatar nastao u Srbiji 2009. godine. Prositekla je kao rezultat višegodišnjih istraživanja, a njen idejni tvorac od prve zamisli, reči i kostima pa sve do realizacije je muzejski savetnik Muzeja grada Beograda, Nataša Popovska. Od prvog nastupa pa sve do 2020. godine izvedena je na srpskom i engleskom jeziku oko 830 puta. Monodrama je zamišljena tako što kustoskinja dočekuje goste, posetioce u kostimu iz perioda kneginje Ljubice i zajedno sa posetiocima uz kafu i domaći ratluk besedi o svojoj sudbini. Uz topli smeđi napitak želi da nas podseti na najstariji način ispijanja kafe, uz veselo društvo i razgovor. Njena svrha vekovima unazad ostala je do danas ista, a to je spajanje ljudi. 

Potpuni užitak doprinosi i najfiniji ukus ratluka, spravljen po originalnoj recepturi iz 1936. godine koji i danas neguje jedina zanatska radnja gde se mogu kupiti ručno izrađene bombone, lizalice i ratluk- Bosiljčić. Usled velikog interesovanja publike, želeli smo da nastavimo sa igranjem dramskog programa kako bismo odali počast dragoj koleginici, autorki koja nas je pored istorijskih činjenica učila da se raširenih ruku vraćamo porodici, vraćamo jedni drugima.

Ulogu kneginje Ljubice Obrenović igra glumica Narodnog pozorišta u Beogradu, Vjera Mujović.

Konak kneginje Ljubice na Kosančićevom vencu, u blizini Saborne crkve i Patrijaršije, jedno je od malobrojnih sačuvanih zdanja iz vremena kneza Miloša Obrenovića i kao takav deo je najstarijeg gradskog jezgra. U konaku, domu kneginje Ljubice Obrenović, supruge kneza Miloša, u jednočasovnoj predstavi, uz posluženu kafu i domaći ratluk, saznaćete sve o njenom životu i uzdizanju srpske dinastije Obrenović.

Podeli vest