image004.jpg
promo

promo

Manifestacije

PODSTICAJ UMETNIČKOM STVARALAŠTVU OPŠTINE STARI GRAD: „Parobrod“ objavljuje konkurs za bijenalnu nagradu „Aleksandar Deroko“

18.04.2023.

PODSTICAJ UMETNIČKOM STVARALAŠTVU OPŠTINE STARI GRAD: „Parobrod“ objavljuje konkurs za bijenalnu nagradu „Aleksandar Deroko“
Veličina Slova

Ustanova kulture „Parobrod“ objavljuje konkurs za bijenalnu nagradu „Aleksandar Deroko“. Nagrada je ustanovljena 2021. godine i dodeljuje se drugi put sa ciljem da podstakne umetničko stvaralaštvo na Opštini Stari grad.

Gde se održava

Ustanova kulture „Parobrod“


Kada se održava

15. avgust


Izbor dobitnika odnosiće se na delo objavljeno ili realizovano u protekle dve godine, od aprila 2021. do aprila 2023. godine. Za nagradu mogu konkurisati: pojedinac ili grupa autora projekta iz oblasti arhitekture i urbanizma na Opštini Stari grad, projekat može biti samo idejni, kao i već realizovan, a u izbor ulaze obnove fasada, projekti kuća, zgrada, parkova, spomenika, kao i arhitektonske celine na Opštini, autori izložbe ilustracija, crteža, slika ili grafika čiji su radovi bili predstavljeni u relevantnoj kulturnoj instituciji (galeriji, muzeju, kulturnom centru...) na Opštini Stari grad, autori monografija koje se odnose na istoriju, umetnost i kulturno nasleđe na Opštini ili su posvećene istaknutoj ličnosti koja je živela na Opštini Stari grad. 

Za nagradu se mogu prijaviti državljani Republike Srbije, kao i strani autori. Članovi žirija koji će izabrati dobitnika nagrade su: prof. Branislav Mitrović, akademik i profesor na Arhitektonskom fakultetu, prof. Rastko Ćirić, ilustrator i profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti, dr Marina Pavlović, istoričarka arhitekture i zamenica direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, dr Marija Pavlović, istoričarka umetnosti i direktorka UK „Parobrod“. 

Novčani iznos nagrade je 120.000 dinara. Predlozi se dostavljaju elektronskom poštom na [email protected] i/ili pisanim putem na UK „Parobrod“ sa naznakom Konkurs za nagradu „Aleksandar Deroko“, najkasnije do 15. avgusta 2023. godine. Predsednik Opštine Stari grad svečano će dodeliti nagradu 04. 09. 2023. godine u UK „Parobrod“.

Podeli vest