Institut Servantes u Beogradu.jpg
Institut Servantes promo

Institut Servantes promo

Manifestacije

SUSRET PISACA, IZDAVAČA I PREVODILACA KOJI ĆE PRIBLIŽITI ŠPANSKU KNJIŽEVNOST: Međunarodni dan knjige u Institutu Servantes

20.04.2023.

SUSRET PISACA, IZDAVAČA I PREVODILACA KOJI ĆE PRIBLIŽITI ŠPANSKU KNJIŽEVNOST: Međunarodni dan knjige u Institutu Servantes
Veličina Slova

Nizom susreta i razgovora o književnosti na španskom jeziku Institut Servantes u Beogradu obeležiće u četvrtak, 20. aprila Međunarodni dan knjige i autorskih prava.

Gde se održava

Institut Servantes


Kada se održava

20. april


Povodom obeležavanja ovog, za Španiju posebno značajnog praznika, Institut Servantes u Beogradu ove godine organizuje susrete autora, izdavača i prevodilaca sa ciljem da skrene dodatnu pažnju na prevođenje španske književnosti, ali i doprinese razmeni ideja između književnosti na španskom i srpskom jeziku.

Od 17 časova u Svečanoj sali instituta biće održan okrugli sto na kojem će predstavnici izdavačkih kuća Treći trg, Magnus, Partenon i Dereta govoriti o prijemu književnosti izvorno pisane na španskom jeziku kod čitalačke publike u Srbiji.

Ovaj razgovor između izdavača i prevodilaca organizovan je sa ciljem boljeg razumevanja pozicije hispanskih književnosti na srpskom izdavačkom tržištu. Osim toga, biće reči o potražnji i recepciji književnosti na španskom od strane ovdašnje javnosti i kritike, kao i o izgledima za unapređenje i razvoj tržišnih prilika.

Učesnici ovog okruglog stola biće: Biljana Isailović, Dejan Matić, Nenad Perišić, Vesna Stamenković, Momčilo Mitrović i Kata Kaluđerović i dr Bojana Kovačević Petrović (moderatorka).

Potom će od 19 časova početi okrugli sto posvećen prevodima klasika sa španskog jezika. Povod za ovaj razgovor biće čuvena edicija „Biblioteka Hispania“, koju je izdavačka kuća Partenon pokrenula 2013. godine zajedno sa grupom hispanista. Tokom deset godina postojanja i oko dvadeset i pet objavljenih naslova, ova edicija ustalila se kao referenca u izdavačkom svetu književnosti na španskom jeziku, i na putu je da ponese titulu najdugovečnije edicije dela različitih književnosti na španskom jeziku u Srbiji.

„Biblioteka Hispania“ poslužiće tako kao polazište za razgovor o prevodima španskih klasika u Srbiji. Prof. dr Jasna Stojanović, govoriće o prevodima Servantesa, prof. dr Vladimir Karanović o prevodima klasika španske proze i pikarskog romana, a doc. dr Željko Donić o prevodima klasika španske poezije.

Oba događaja biće održana na srpskom jeziku, sa simultanim prevodom na španski. Ulaz je slobodan, do popunjavanja kapaciteta Svečane sale.

Svetski dan knjige proslavlja se širom sveta 23. aprila, još od 1995. godine kada je ovaj praznik pisane reči ustanovljen na Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu. Ipak, ova tradicija vuče znatno duže korene u Španiji, gde se ovaj datum, kada su preminuli velikani svetske književnosti Migel de Servantes i Vilijam Šekspir, obeležava od 1923. godine.

Podeli vest