image_6483441-2.JPG
promo

promo

Manifestacije

NAGRADU TERPSIHORA OVE GODINE DOBIJA TOMA KRIŽNAR: Priznanje koje je izvor inspiracije za nove umetničke izraze

21.04.2023.

NAGRADU TERPSIHORA OVE GODINE DOBIJA TOMA KRIŽNAR: Priznanje koje je izvor inspiracije za nove umetničke izraze
Veličina Slova

Nagrada Terpsihora, prestižno priznanje Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije (PUBS) koje se dodeljuje na godišnjem nivou umetnicima ili institucijama kulture u oblasti umetničke igre za 2023. godinu pripala je Tomi Križnaru, solisti Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

Gde se održava

Narodno pozorište


Kada se održava

28. maj


Svečana ceremonija uručenja nagrada će se održati 28. maja u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu s početkom u 13 časova. Nagrada i Specijalna pohvala dodeljuje se u 2023. godini, dvanaesti put po redu uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, povodom Svetskog dana igre, internacionalnog praznika koji slavi čitav svet, a koji je ustanovio Međunarodni savet za igru – CID UNESKO 1982. godine.

Tročlani žiri, tokom ove godine, radio je u sastavu predstavnika klasičnog baleta, narodne igre i savremene igre: Miloš Vulović prvi solista Ansambla “Kolo”, umetnički direktor i koreograf KUD Oplenac – predsednik žirija, Milica Bijelić primabalerina i balet majstor i Miona Petrović savremena igračica i koreografkinja. 

U saopštenju žirija se navodi: Prema drevnoj Grčkoj mitologiji, muze su bile izvori inspiracije za sve umetnike i naučnike. Terpsihora je jedna od devet muza, zaštitnica je igre, a njeno ime znači „ona koja voli da igra”. Nagradu Tepsihoru za 2023. godinu, tročlani žiri je jednoglasno dodelio Tomi Križnaru za ulogu La Mola u baletu „Kraljica
Margo“ koreografa Krunislava Simića. Mladom umetniku je ovo prva velika uloga na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, a suptilno nijansiranim osećanjima, sugestivno i tehnički sigurno je izgradio ulogu i prešao „granicu rampe“. Žiri mu dodeljuje ovo priznanje kao izvor inspiracije za nove umetničke izazove.

Toma Križnar je rođen 1999. godine u Novom Sadu. Baletsko školovanje započinje u baletskoj školi „„La Sylphide” Dobrile Novkov u Novom Sadu. Usavrašavanje nastavlja  kao stipendista u Kanadskoj nacionalnoj baletskoj školi u Torontu ((Canada’s National Ballet School) u klasi profesora Aleksandra Gorbaceviča.

Toma Kriznar - Photo by Danijel Rauski.jpg
Danijel Rauski

Maša Anić nas je očarala svojom igrom u predstavi „Životinjska farma” u izvođenju Bitef Dance kompanije. Žiri je jednoglasno doneo odluku da Specijalna pohvala za 2023. godinu dodeli ovoj mladoj umetnici sa željom da nikad ne izroni iz svoje igre, a svim mladim, sadašnjim i budućim umetnicima bude podstrek da na svoj način urone u sebe i igraju kao Maša.

Masa Anić Marko Nikolić.jpeg
Marko NikolićPodeli vest