Saša Mihajlov.jpg
promo

promo

Manifestacije

PROMOCIJA NAUČNOG RADA: Predstavljanje monografije „Arhitektonsko stvaralaštvo Josifa Najmana” Saše Mihajlov na Kalemegdanu

21.04.2023.

PROMOCIJA NAUČNOG RADA: Predstavljanje monografije „Arhitektonsko stvaralaštvo Josifa Najmana” Saše Mihajlov na Kalemegdanu
Veličina Slova

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda najavljuje da će 63. godinu od osnivanja, između ostalih događaja, obeležiti ciklusom promocija najnovijih naučnih izdanja.

Gde se održava

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda


Kada se održava

24. april


Prva u nizu biće predstavljena monografija istoričarke umetnosti dr Saše Mihajlov pod nazivom „Arhitektonsko stvaralaštvo Josifa Najmana”, objavljena u izdanju Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Instituta za savremenu istoriju. Promocija će se održati u ponedeljak, 24. aprila, u 14 časova u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Kalemegdan, Gornji grad 14.

Kako autorka navodi u predgovoru, monografija je namenjena naučnim poslenicima, istraživačima i tumačima istorije, arhitekture i urbanizma Beograda i Srbije, konzervatorima u službi zaštite nepokretnog kulturnog nasleđa, kao i najširem krugu čitalaca, poznavaoca i ljubitelja nacionalne istorije kulture.

Josif Najman (Beograd, 19. maja 1894 – Beograd, 6. januara 1951), srpski arhitekta jevrejskog porekla, jedna je od vodećih ličnosti na nacionalnoj graditeljskoj sceni prve polovine XX veka. Nakon Drugog svetskog rata, koji je proveo u zarobljeništvu i prinudnom egzilu, vratio se u Beograd gde je svoje profesionalno delovanje nastavio u administrativnim arhitektonsko-građevinskim i komunalnim strukturama uprave Grada Beograda, kao i na Arhitektonskom fakultetu.

Podeli vest