zena koja je pucala na kralja .jpg
promo

promo

Manifestacije

TRIBINA „BEOGRAD ZA POČETNIKE“ DONOSI NOVA SAZNANJA IZ ISTORIJE GRADA: Ko je bila prva žena u istoriji Srbije koja se drznula da puca na kralja?

28.04.2023.

TRIBINA „BEOGRAD ZA POČETNIKE“ DONOSI NOVA SAZNANJA IZ ISTORIJE GRADA: Ko je bila prva žena u istoriji Srbije koja se drznula da puca na kralja?
Veličina Slova

Na aprilskoj tribini „Beograd za početnike“ biće reči o čuvenom Ilkinom atentatu, neuspelom pokušaju Jelene-Ilke Marković da ubije kralja Milana, u Sabornoj crkvi, hicem iz revolvera, 1882.

Gde se održava

Galerija 73


Kada se održava

28. april


Reč je o veoma zanimljivom životu i delovanju prve atentatorke u istoriji Srbije. Jelena – Ilka Marković (rođ. Bajić), supruga Jevrema Markovića, opozicionog poslanika i uspešnog vojnog komandanta, pripada intelektualnom krugu građanske klase, krugu prvih srpskih socijalista koji su se borili protiv apsolutizma kralja Milana za preobražaj srpskog društva u narodnu državu. Atentat na kralja Milana bila je osveta za ubijenog muža, pukovnika Jevrema Markovića (brata Svetozara Markovića), streljanog zbog topolske bune. koju je kovala pune 4 godine.

Ilka je osuđena 12. aprila 1883. na smrt streljanjem, potom pomilovana, ali je uskoro nađena zadavljena u požarevačkom zatvoru. Zbog atentata uhapšena je i Ilkina rođaka Lena Knićanka, najlepša žena tadašnjeg Beograda, koja je takođe nađena obešena u zatvoru 28. marta 1883, i to u jezivim ćelijama Rimskog bunara. Oba ubistva dogodila su se pod sumnjivim okolnostima: vojnik na straži kod Lene Knićanke, takođe je ubijen. U oba slučaja po jedan lekar iz komisije za uviđaj izdvojio je svoje mišljenje da se ne radi o samoubistvu (kod Knićanke bio je to Lazar Paču).

Godine 1891. kralj Milan i Milutin Garašanin optuživali su se u štampi kao naredbodavci ubistva. Kralj Milan je pokušao da atentat iskoristi protiv radikala, ali isleđivanje nije dokazalo njihovo učešće. O jednom od najkontroverznijih atentata u istoriji Srbije pričaće gost Smiljane Popov – Dragoljub Stojković, novinar i pisac knjige “Poslednji greh: Slučaj gospođe Markovićke; Beogradska tragedija”.

Podeli vest