image002 (4).jpg
promo

promo

Manifestacije

NOVO VIĐENJE DIVLJANOVOG MUZIČKOG DELA I ŽIVOTA: Film, tribina i koncert u slavu Vlade Divljana u „Parobrodu"

08.05.2023.

NOVO VIĐENJE DIVLJANOVOG MUZIČKOG DELA I ŽIVOTA: Film, tribina i koncert u slavu Vlade Divljana u „Parobrodu"
Veličina Slova

I ove godine u sredu, 10. maja, UK Parobrod slavi Divljan dan: u 17 časova biće prikazan film „Nebeska tema" Mladena Matičevića, zatim u 19 časova biće organizovana tribina „Odnesi me... novi talas i '80 filmska muzika Vlade Divljana" i, na kraju, u 21 čas koncert benda „(ne)normalni".

Gde se održava

UK „Parobrod"


Kada se održava

10. maj


„Nebeska tema” scenariste i reditelja Mladena Matičevića je dugometražni dokumentarnii film sa elementima igranog filma o velikanu naše muzike Vladi Divljanu. U njemu učestvuju najznačajniji autori sa ex-Yu prostora, koji su specijalno za ovu priliku snimili (i u filmu izvode) nove verzije Vladinih pesama. Ovakav autorski pristup i veliki broj atraktivnih učesnika čini ovaj film jedinstvenim projektom kakav još nije viđen na našim prostorima.

 Gosti tribine „Odnesi me... novi talas i '80 filmska muzika Vlade Divljana" su Branko Rosić, pisac i novinar, Radivoje Raša Andrić, filmski reditelj, Igor Popović, grupa Džakarta i Zoran Vulović, grupa „U Škripcu". 

Obeležavanjem rođendana Vlade Divljana sa velikom željom i divljenjem UK Parobrod nastoji da što duže njegov rad i umetnost ostanu prisutni i ostave što dublji trag u novim generacijama. Teško je naći novi ugao, ne ponoviti činjenice o Vladinom stvaralaštvu i zaostavštini ali kao u "Stilskim vežbama" Kenoa, potrebno je naći što više svedoka i prijatelje koji će svoje uspomene ispričati, i tako dati novo viđenje Vladinog muzičkog delovanja i života, navode u saopštenju „Parobroda". 

Novi talas na kojem su zajedno sa Vladom svi oni plovili i ostavili neizbrisiv trag na YU rok sceni, nepresušna je tema kao i Beograd tog vremena koji je i u književnom , muzičkom i filmskom smislu blistao kao dragulj u kruni cele Evrope. I sada se citiraju uspesi naših reditelja spotova, originalni scenski izrazi i uticaji naših umetnika na čitav muzički izraz Evrope. Ulaz je slobodan!

Podeli vest