shutterstock_1759981346.jpg
shutterstock

shutterstock

Manifestacije

AKADEMIJA U ČAST PRVOG DEKANA MEDICINSKOG FAKULTETA: 175 godina od rođenja profesora Milana Jovanovića Batuta

15.05.2023.

AKADEMIJA U ČAST PRVOG DEKANA MEDICINSKOG FAKULTETA: 175 godina od rođenja profesora Milana Jovanovića Batuta
Veličina Slova

Svečana akademija posvećena obeležavanju 175 godina od rođenja profesora Milana Jovanovića Batuta biće održana u utorak, 16. maja, u 10 sati, u Svečanoj sali SANU.

Gde se održava

SANU


Kada se održava

16. maj


Milan Jovanović Batut (Sremska Mitrovica, 10. oktobar 1847 ─ Beograd, 11. septembar 1940) bio je srpski i jugoslovenski lekar, univerzitetski profesor i utemeljivač Medicinskog fakulteta. Studije medicine završio je u Beču. U periodu od 1880. do 1882. godine, na poziv crnogorske vlade, bio je načelnik Sanitetskog odeljenja tamošnjeg Ministarstva unutrašnjih dela i glavni lekar Cetinjske bolnice. 

Zalaganjem dr Vladana Đorđevića dobio je državnu stipendiju za usavršavanje u inostranstvu. Nekoliko godina radio je u vodećim medicinskim ustanovama Evrope toga vremena, u Minhenu, Berlinu, Parizu i Londonu. Posebno je proučavao probleme higijene i bakteriologije. Bio je redovni profesor na Katedri higijene i sudske medicine Velike škole u Beogradu. Jedna od najvećih zasluga profesora Batuta bila je osnivanje Medicinskog fakulteta u Beogradu. Ostaće zapamćen i kao prvi dekan u istoriji ovog fakulteta.

Pored nastavne i naučne delatnosti, profesor Batut bio je veoma aktivan društveni radnik. Između ostalog, bio je predsednik Srpskog lekarskog društva , Jugoslovenskog lekarskog društva i Društva za čuvanje narodnog zdravlja. Na njegovu inicijativu osnovano je Ministarstvo narodnog zdravlja posle Prvog svetskog rata. Predano je radio na zdravstvenom prosvećivanju naroda. Objavio je nekoliko stotina članaka, na desetine brošura i knjiga.

Svojim višedecenijskim naučnim i društvenim radom ostavio neizbrisiv trag u istoriji srpske medicine.

Podeli vest