efa65d81c84b894d76a1763f0950cafd_3186251649.jpg
promo

promo

Manifestacije

NAJNOVIJE NAUČNO IZDANJE: Predstavljanje monografije „Srednja Evropa i Beograd: arhitektonski uticaji 1919–1941”

12.05.2023.

NAJNOVIJE NAUČNO IZDANJE: Predstavljanje monografije „Srednja Evropa i Beograd: arhitektonski uticaji 1919–1941”
Veličina Slova

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda svoju 63. godišnjicu od osnivanja obeležava ciklusom promocija najnovijih naučnih izdanja. U ponedeljak, 15. maja, u 14 časova u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda na Kalemegdanu, Gornji grad 14, biće predstavljana monografija dr Biljane Mišić „Srednja Evropa i Beograd: arhitektonski uticaji

Gde se održava

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda


Kada se održava

15. maj


Kako je saopšteno iz Zavoda, ovo delo se bavi, kao što i naslov monografije govori, transformativnim srednjoevropskim uticajima na arhitekturu međuratnog Beograda. Autorka dr Biljana Mišić u predgovoru navodi da je proces političke, društvene i umetničke emancipacije beogradske kulture nakon Prvog svetskog rata bio obeležen prisustvom različitih stranih uticaja. Tome su pogodovali različiti faktori – školovanje srpskih arhitekata u srednjoevropskim centrima, umetničke razmene na jugoslovenskom nivou, gostovanja najuticajnijih inostranih izložbi. Monografija je zasnovana na doktorskoj disertaciji „Srednjoevropski uticaj na razvoj beogradske arhitekture 1919–1941”, odbranjenoj na Filozofskom fakultetu 2019. godine, za čije potrebe je autorka sprovela opsežno istraživanje pojava na kojima se srednjoevropska izvorišta mogu uočiti i tumačiti. Radeći u Dokumentacionom centru Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, dr Biljana Mišić je deo svog profesionalnog delovanja posvetila istraživanju, dokumentovanju i valorizaciji kulturnog nasleđa na teritoriji Beograda, što je doprinelo izuzetnom poznavanju stilskih, umetničkih i arhitektonskih upliva u graditeljsko stvaralaštvo Beograda.

Naučnu monografiju će predstaviti autorka monografije dr Biljana Mišić, potom prof. dr Aleksandar Kadijević, prof. dr Tanja Damljanović Konli i naučni savetnik dr Ranka Gašić.

Podeli vest