shutterstock_1176855526.jpg
shutterstock

shutterstock

Manifestacije

NOBELOVAC ZA OBLAST HEMIJE DRŽI PREDAVANJE U SANU: Profesor Danijel Šehtman o „kontroverznom otkriću“

16.05.2023.

NOBELOVAC ZA OBLAST HEMIJE DRŽI PREDAVANJE U SANU: Profesor Danijel Šehtman o „kontroverznom otkriću“
Veličina Slova

Dobitnik Nobelove nagrade 2011. za oblast hemije za otkriće kvazikristala prof. dr Danijel Šehtman, istaknuti naučnik sa izraelskog Instituta za tehnologiju (Tehnion) i profesor na Državnom univerzitetu u Ajovi (SAD), održaće predavanje pod nazivom „Kvaziperiodički materijali – pomeranje paradigme u kristalografiji” u sredu, 17. maja, u 12 sati, u Sv

Gde se održava

SANU


Kada se održava

17. maj


Prof Šehtman je razvio i proučavao strukturne defekte i svojstva metalnih legura i intermetalnih jedinjenja uglavnom transmisijskim elektronskim mikroskopom. Njegova istraživanja se sprovode u Centru Luis Edelštajn i u Volfsonovom centru kojim on rukovodi. Od 2014. godine na čelu je Međunarodnog naučnog saveta Tomskog politehničkog univerziteta u Sibiru. 

Prilikom uručenja Nobelove nagrade, Nobelov komitet pri Kraljevskoj švedskoj akademiji nauka istakao je da je „njegovo otkriće bilo izuzetno kontroverzno“, ali da je njegov rad „na kraju primorao naučnike da preispitaju svoju koncepciju same prirode materije“. Kroz Šehtmanovo otkriće, nekoliko drugih grupa je uspelo da formira slične kvazikristale do 1987. godine, otkrivši da ovi materijali imaju nisku toplotnu i električnu provodljivost, dok poseduju visoku strukturnu stabilnost. Kvazikristali su takođe pronađeni u prirodi. 

Naučni rad prof. dr Danijela Šehtmana ostvario je široko priznanje i pored Nobelove, doneo mu i druge značajne nagrade. 

Dva dana pre predavanja u Svečanoj sali SANU u Beogradu, u ponedeljak, 15. maja, u 18 sati, u organizaciji Ogranka SANU u Novom Sadu, prof. dr Danijel Šehtman održaće predavanje „Kvazikristali” (Quasi Crystals) pred novosadskom publikom u sali Rektorata Univerziteta u Novom Sadu.

Podeli vest