euyo-concert-in-bolzano-on-august-7-2019-5-c-sorvillo-bolzano-festival-bozen.jpg
promo

promo

Manifestacije

ŠEZDESET GODINA EVROPA NOSTRE: Beograd je domaćin sastanka i foruma o kulturnom nasleđu

17.05.2023.

ŠEZDESET GODINA EVROPA NOSTRE: Beograd je domaćin sastanka i foruma o kulturnom nasleđu
Veličina Slova

Povodom šezdesetogodišnjice Evropa Nostre, pokretanja pilot-projekta Haba evropskog nasleđa i sastanka Saveta Evrope Nostra u Beogradu, Evropa Nostra i Evropa Nostra Srbija, uz podršku Evropske Komisije, Delegacije EU u Srbiji i Delfi ekonomskog foruma organizuju nekoliko važnih događaja ove nedelje u Beogradu.

Gde se održava

Jugoslovenska kinosteka, Kolarčeva zadužbina


Kada se održava

18. maj


U nizu događaja najvažniji je Beogradski forum za kulturno nasleđe koji će se održati u Beogradu u petak, 19. maja 2023. godine u Jugoslovenskoj kinoteci, Uzun Mirkova 1 sa početkom u 9 časova.

Pored toga, dan pre Foruma, Evropa Nostra će održati svoj interni godišnji sastanak, a uvaženi pripadnici ove važne svetske organizacije će obići nekoliko važnih lokaliteta naše kulturne baštine, grupa 1, koju predvodi Herman Parcinger, izvršni predsednik Evropa Nostre posetiće arheološko nalazište Vinča Belo Brdo, grupa 2: koju predvodi Gi Klos, izvršni potpredsednik Evropa Nostre posetiće Beogradsku tvrđavu koja je 2020. godine uvrštena na listu 7 najugroženijih spomenika kulture u Evropi, dok će grupa 3 posetiti Memorijalni kompleks Staro sajmište. Evropsku delegaciju predvodi Loran Levi-Stros (Laurent Lévi-Strauss), član Odbora Evropa Nostre. 

Takođe, veče pred početak Foruma, u četvrtak 18. maja sa početkom u 20.30 časova u Kolarčevoj zadužbini, a u saradnji sa Evropa Nostrom i uz podršku Delegacije EU u Srbiji, održaće se koncert Evropskog orkestra mladih koji će biti posvećen mladima u Srbiji i poruci solidarnosti nakon nedavnih tragičnih događaja u školi „Vladislav Ribnikar“ i u Mladenovcu. 

Podeli vest