image001.png
promo

promo

Manifestacije

AUTOBIOGRAFSKA SEĆANJA O ZEMLJI KOJE VIŠE NEMA: Knjiga „Čekajući smrt u Ičićima ili kako umiru drugarstva" biće predstavljena u Parobrodu

23.05.2023.

AUTOBIOGRAFSKA SEĆANJA O ZEMLJI KOJE VIŠE NEMA: Knjiga „Čekajući smrt u Ičićima ili kako umiru drugarstva" biće predstavljena u Parobrodu
Veličina Slova

Razgovor o dnevničko-memoarskoj knjizi „Čekajući smrt u Ičićima ili kako umiru drugarstva" (Udruženja za kulturu povezivanja Most Art Jugoslavija-Zemun, 2023) reditelja Nauma Panovskog,održaće se u sredu, 24. maja u 12 časova u UK Parobrod.

Gde se održava

UK Parobrod


Kada se održava

24. maj


O ovim autobiografskim sećanjima, o zemlji koje više nema i događajima iz Skoplja, Beograda i Vašingtona osim autora, govoriće: Dragan Stojković izdavač iz Zemuna, Lordan Zafranović, reditelj iz Praga, Gradimir Gojer, reditelj iz Sarajeva, uz moderiranje Katarine Lazić, urednice književnog programa u Parobrodu. Panovski u svojoj žanrovski raznolikoj dokumentarnoj prozi, prema rečima Filipa Davida, recenzenta knjige, bavi se temom ''dobrovoljnog egzila'' i traganja po svetu za izgubljenim identitetom. Vilom Minc, u ulici Maršala Tita u Ičićima, koju je poslednji put video sredinom 80-ih godina prošlog veka, Panovski počinje i završava svoja sećanja. U njima je nekolicina stranica posvećeno Miri Furlan i Mirjani Miočinović.

Naum Panovski, reditelj, dramaturg, pozorišni kritičar i pisac, rođen u Skoplju. Diplomirao i magistrirao na FDU u Beogradu. Doktorirao je iz oblasti estetike i humanističkih nauka na Univerzitetu Teksas u Dalasu (SAD). Režirao je preko sedamdeset predstava u pozorištima regiona i Evrope. Autor dve knjige : ''Režija Pojesis'' i ''Pozorište kao oružje''. Živi i radi u SAD.

Podeli vest