Booking Balkan vizual.jpeg
promo

promo

Manifestacije

KAKO IZGLEDA BAVITI SE KNJIŽEVNOŠĆU U ŠIREM SMISLU: Rumena Bužarovska i Maša Seničić govoriće o pitanjima sa kojima se susreću

24.05.2023.

KAKO IZGLEDA BAVITI SE KNJIŽEVNOŠĆU U ŠIREM SMISLU: Rumena Bužarovska i Maša Seničić govoriće o pitanjima sa kojima se susreću
Veličina Slova

U četvrtak, 1. juna u 19 časova, u okviru programa Booking Balkan, u Kulturnom centru Grad očekuje nas književni dvougao Rumene Bužarovske i Maše Seničić.

Gde se održava

KC Grad


Osim o stilu, motivima, idejama, te društvenim i feminističkim pitanjima koje književnost Rumene Bužarovske - dobro poznata beogradskoj publici - nesumnjivo postavlja, dve autorke govoriće i o bavljenju književnošću u širem smislu: od akademske i neformalne edukacije, preko mistifikacije književnog poziva, do raščlanjivanja uslova rada. U skladu sa imenom programa, dijalog će se dotaći i predrasuda koje balkanska ikonografija sa sobom nosi, a u vezi sa tim biće reči i o poziciji regionalnih pisaca na svetskom tržištu; o prevodiocima, agentima, urednicima, fondovima, rezidencijama i kompromisima.

Rumena Bužarovska (Skoplje, 1981) je književnica, književna prevoditeljka i kolumnistkinja. Autorka je četiri knjige prevedene na petnaest jezika, njene priče su dobile pohvale kritike širom Evrope, a njena knjiga "Moj muž" adaptirana je u pet scenskih produkcija. Rumena je profesorka na Državnom univerzitetu u Skoplju i koautorka ženske inicijative za pripovedanje PeachPreach.

Maša Seničić (Beograd, 1990) posvećena je u svom radu višestrukim oblicima teksta: dramskim, pesničkim, esejističkim, novinarskim, akademskim. Kao autorka i urednica bila je deo brojnih medija, inicijativa i publikacija, a u ulozi moderatorke, koordinatorke ili mentorke učestvovala je u raznorodnim lokalnim i međunarodnim inicijativama, radionicama i manifestacijama, pre svega u oblasti filma i književnosti. Koselektorka je programa Hrabri Balkan na Festivalu autorskog filma, programska direktorka udruženja Filmkultura i doktorantkinja na Fakultetu dramskih umetnosti.

Podeli vest