Kongres Održiva ehitektura, foto Rade Kovač 2.JPG
Rade Kovač

Rade Kovač

Manifestacije

OTVOREN KONKURS ZA REŠENJE SAMOODRŽIVE EKO KUĆE: Poziv je upućen mladim arhitektima, dizajnerima, pejzažnim arhitektima i primenjenim umetnicima starosti do 30 godina

06.06.2023.

OTVOREN KONKURS ZA REŠENJE SAMOODRŽIVE EKO KUĆE: Poziv je upućen mladim arhitektima, dizajnerima, pejzažnim arhitektima i primenjenim umetnicima starosti do 30 godina
Veličina Slova

Udruženje Ekokultplus iz Beograda, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu i Magazin za eko arhitekturu i kulturu EKO KUĆA raspisuju Treći međunarodni arhitektonski konkurs za idejno arhitektonsko rešenje na temu MIKRO EKO KUĆA 2023.

Gde se održava

Jugoslovenska kinoteka


Kada se održava

1. septembar


Konkurs je namenjen mladim arhitektima, dizajnerima, pejzažnim arhitektima i primenjenim umetnicima starosti do 30 godina i studentima fakulteta iz navedenih oblasti. Rok za predaju radova je 1. septembar, a nagradni fond iznosi 4.500 evra.

Prema rečima predsednika međunarodnog žirija Konkursa, arhitekte Vladimira Lovrića, „Konkurs ima za cilj da promoviše mlade stvaraoce i da kroz društvene mreže i prateće medije afirmiše koncept ekološke arhitekture. Na taj način se stvaralaštvo mladih generacija obogaćuje ekološki održivim pristupom projektovanju, dizajniranju i izgradnji zgrada uz korišćenje obnovljivih izvora energije, čime se doprinosi zaštiti životne sredine i sprečavanju
daljih klimatskih promena“.

Konkurs otvara pitanje eko samoodržive kuće, uz njeno prilagođavanje prirodnom kontekstu i upotrebi obnovljivih izvora energije i prirodnih ekološko-održivih materijala, ali isto tako treba da da odgovor o mogućem egzistencijalnom minimumu životnog prostora uz obezbeđenje svih aspekata održivog komfora. Ekološke mikro kuće mogu dati široke odgovore o mogućnostima kvalitetnog i održivog boravka u prirodi i njihove upotrebe.

Koncept mikro kuće predstavlja jedinstvene objekte locirane u prirodi, koji su teorijski bazirani na ideji o ekološkoj minimalističkoj kući, čiji je fokus na njenim funkcionalnim formalnim, oblikovnim aspektima, ali i na socijalnim pitanjima. Ona predstavlja mogući odgovor na pitanje o minimalnom i održivom prostoru za život u prirodi.

Savremeni trenutak obeležen klimatskim promenama, povećanim zagađivanjem životne sredine i pandemijom korona virusa povećao je interesovanje za boravak u prirodi i otvorio mogućnost da se na ovakav kreativan način utiče i unapredi pristup zelenim tehnologijama i pospeši ukupna industrija montažnih i prefabrikovanih kuća u regionu, kao jednog od modela održive gradnje u budućnosti.

Cilj pokretanja konkursa je i da se kroz redefinisanje osnovnih čovekovih potreba za boravkom u prirodi prepozna, definiše i dizajnira fleksibilan i multifunkcionalan objekat kao esencijalni deo ljudskog okruženja, uz uvođenje novih tehnoloških, konstruktivnih, termotehničkih i energetski efikasnih metoda, uz korišćenje obnovljivih izvora energije, tradicionalnih načina građenja i prirodnih materijala.

Objavljivanje rezultata konkursa, odnosno dodela nagrada biće upriličena na svečanom otvaranju tradicionalne Šeste međunarodne Manifestacije i Kongresa ODRŽIVA ARHITEKTURA - ENERGETSKA EFIKASNOST ((SUSTAINABLE ARCHITECTURE - ENERGY EFFICIENCY - SAEE),), u petak, 6. oktobra 2023. godine u 19 časova u centralnom holu Jugoslovenske kinoteke.

Podeli vest