Frankenštajnova majka.jpg
promo

promo

Manifestacije

PROMOCIJA ROMANA JEDNE OD NAJZNAČAJNIJIH ŠPANSKIH SPISATELJICA: Roman „Frankenštajnova majka“ biće predstavljen u Institutu Servantes

07.06.2023.

PROMOCIJA ROMANA JEDNE OD NAJZNAČAJNIJIH ŠPANSKIH SPISATELJICA: Roman „Frankenštajnova majka“ biće predstavljen u Institutu Servantes
Veličina Slova

Roman „Frankenštajnova majka“ Almudene Grandes biće predstavljen u četvrtak, 8. juna u 19 časova u Svečanoj sali Instituta Servantes u Beogradu.

Gde se održava

Institut Servantes


Kada se održava

8. jun


Institut Servantes i izdavačka kuća Blum predstavljaju prevod na srpski jezik „Frankenštajnove majke“ Almudene Grandes. Ovaj roman je, u prevodu Jasmine Milenković, objavljen krajem prošle godine.

Uz Milenković, na promocije knjige govoriće i Tamara Krstić iz izdavačke kuće Blum. Uvod u razumevanje dela Almudene Grandes, kao i uloge koju je imala u književnosti španske tranzicije, predstaviće profesor Vladimir Karanović sa Katedre za iberijske studije Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

„Frankenštajnova majka“ peti je, ujedno i poslednji roman u nedovršenoj sekstologiji „Epizode beskonačnog rata“ Almudene Grandes, jedne od najznačajnijih modernih španskih spisateljica. Romani nisu međusobno povezani, ali zajedno čine jednu duboku i nadasve potresnu analizu Frankove Španije i svih strahota koje je ta diktatura donela sa sobom.

Prerana smrt Almudene Grandes sprečila ju je da napiše završni roman, ali to svakako ne umanjuje veličinu ovog književnog projekta koji je obeležio ne samo karijeru ove spisateljice, već se slobodno može reći i celokupnu savremenu špansku književnost.

Podeli vest