Ana Ristovic Tu.jpg
promo

promo

Manifestacije

ELEMENTI SVAKODNEVICE OD MEDITERANA DO KINE: Knjiga pesama Ane Ristović postavlja pitanja i nudi neobične slike

08.02.2024.

ELEMENTI SVAKODNEVICE OD MEDITERANA DO KINE: Knjiga pesama Ane Ristović postavlja pitanja i nudi neobične slike
Veličina Slova

Nova knjiga pesama Ane Ristović „Tu" objavljena je u izdanju Arhipelaga u pesničkoj ediciji Element.

Kada se održava

29. februar


Knjiga „Tu" suočava čitaoca s mnoštvom elemenata svakodnevice u širokom rasponu od Mediterana do Kine, od Beograda do unutrašnjih svetova lirskog subjekta ove poezije. Cela knjiga pesama Ane Ristović nastoji da osmisli, prepozna i izgovori to čudesno mesto za koje se, bez ostatka, može reći tu. To privilegovano mesto sabranosti i samopreispitivanja traži se u pesmama Ane Ristović i na moru i na kopnu, i u sebi i u svetu, i u daljini i u blizini, i u svakodnevici s kojom se mora i u snoviđenjima bez kojih se ne može ni u svakodnevici ni u poeziji, i u kineskim prizorima i u mediteranskim ili beogradskim vidicima. Ali se najpre i najjednostavnije nalazi u samoj poeziji, kao stajnoj tački iznijansiranog unutrašnjeg i uzburkanog i mnogostranog spoljnjeg sveta. „Knjige čitati sporo“, kaže pesnikinja u pesmi „Usporavanje“. Pesnikinja poziva na sporost da bi se opazila punoća sveta, ali i da bi se jednako precizno opazili prizori praznine u njemu. I bez te njene preporuke, ova knjiga se čita sporo, sa zapitanošću koja traje, s prodornošću koja vas ne napušta, sa slikama koje ostaju.– kaže Gojko Božović u recenziji knjige „Tu".

Uzbudljive i raznolike slike ove poezije produžavaju se u knjizi pesama „Tu" crtežima Ane Ristović koji stoje u najdubljoj vezi sa samim pesmama na koje se odnose. Pre knjige „Tu", Ana Ristović je objavila pesničke knjige: „Snovidna voda" (1994), „Uže od peska" (1997), „Zabava za dokone kćeri" (1999), „Život na razglednici" (2003), „Oko nule" (2006), „P.S." (izabrane pesme, 2009), „Meteorski otpad" (2013), „Nešto svetli"  i druge.

Dobitnica je nekoliko najuglednijih nagrada za poeziju: nagrade „Branko Miljković“, „Brankove nagrade“, nagrade „Milica Stojadinović Srpkinja“, „Disove nagrade“ za kompletan pesnički opus, nagrade „Desanka Maksimović“...

Podeli vest