VIK_3249.JPG
beograd,.rs

beograd,.rs

Manifestacije

TAJNI ŽIVOT STVARI ODNEO GLASOVE ŽIRIJA: Uručena nagrada „Dušan Radović” za 2023. godinu

08.02.2024.

TAJNI ŽIVOT STVARI ODNEO GLASOVE ŽIRIJA: Uručena nagrada „Dušan Radović” za 2023. godinu
Veličina Slova

Nagrada „Dušan Radović” za književnost za decu i mlade svečano je dodeljena danas u Biblioteci grada Beograda. Nagrada je pripala knjizi „Kad stvari poljude”, autorke Dragane Mladenović, koju joj je uručio Miloš Radović, predsednik žirija.

U užem izboru za ovu prestižnu književnu nagradu su se, pored nagrađenog, našli i sledeći naslovi: „Blago nama sa životinjama” Branka Stevanovića, „Gospojica Mica” Zorice Kuburović, „Vukova azbuka” Miroslava Maksimovića i „Daske” Uroša Dimitrijevića.

U obrazloženju žirija se ističe, između ostalog, da nam autorka u ovom delu otkriva: „tajni život stvari, temu o kojoj bismo manje znali da se nije pojavila Dragana Mladenović. Kroz pedesetak pesama grupisanih u cikluse „Sobne stvari”, „Društvene stvari”, „Kuhinjske stvari”, „Razne stvari” itd, ova duhovita i lucidna pesnikinja suvereno nas vodi kroz svet koji je tu oko nas, a kojeg nismo uvek svesni ili nismo sposobni da ga uočimo. A ona jeste.”

Grad Beograd i Biblioteka grada Beograda ustanovili su 2021. godine nagradu „Dušan Radović”, koja se dodeljuje jednom godišnje za književnost za decu i mlade u okviru svih žanrova u prethodnoj godini. Nagrada se sastoji od skulpture, koja je rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, diplome i novčanog iznosa.

Podeli vest