Civilizacija, kultura, religija - Februar.jpg
promo

promo

Manifestacije

CUKLUS O RELIGIJAMA, CIVILIZACIJAMA I KULTURAMA DONOSI NOVU TRIBINU I KNJIGU: Promocija izdanja „Sveto i svetogrđe u postsekularnoj Srbiji“ zakazana u Domu omladine

26.02.2024.

CUKLUS O RELIGIJAMA, CIVILIZACIJAMA I KULTURAMA DONOSI NOVU TRIBINU I KNJIGU: Promocija izdanja „Sveto i svetogrđe u postsekularnoj Srbiji“ zakazana u Domu omladine
Veličina Slova

Promocija knjige „Sveto i svetogrđe u postsekularnoj Srbiji“ biće održana u četvrtak 29. februar 2024. u 19:00 časova Klubu Doma omladine Beograda.

Promocija kljige održaava se u okviru ciklusa tribina „Civilizacija, kultura, religija – savremeno čitanje drevnih traganja"  na kojoj će učestvovati dr Danica Igrutinović, autorka, Fakultet za medije i komunikacije; dr Dragana Stojanović, kulturolog, Fakultet za medije i komunikaciju; dr Vukašin Milićević, teolog, Pravoslavni bogoslovski fakultet i ma Blagoje Pantelić, Biblos (izdavač). 

Vekovima pre Hrista, Sokrat je bio optužen da kvari atinsku omladinu i ne poštuje bogove. Drugačije rečeno, bio je optužen za povredu verskih osećanja svojih sugrađana u Atini. Slična optužba za hulu bila je razlog zbog koje se Hristu sudilo pred Sinedrionom, štaviše upravo hula je bila optužba zbog koje je i osuđen.

Studija koja će biti predstavljena na ovoj tribini bavi se istorijom blasfemije, do najranijih biblijskih motiva, preko problema sekularizma Zapadne Evrope i njenog suočavanja sa optužbama za povrede verskih osećanja, sve do blasfemičnih momenata koji su odjeknuli u Srbiji koju autorka naziva postsekularnom, a koje je u suštini u ovom pogledu jasno podeljena na prvu i drugu. U kojoj meri i na koji način se društvena, religijska (i bogoslovska), kulturna i umetnička podela Srbije prepoznaje u svoj sferi. Tribinu organizuju Dom omladine Beogada i Biblijski kulturni centar.

Podeli vest