E_pozivnica_Pesma-o-tri-sveta.png
promo

promo

Manifestacije

OVO JE PRIČA O EVROPI, AFRICI I AMERICI, VENECIJI, TUNISU I SALEMU: Nova knjiga Vladimira Pištala je širok kulturološki zahvat

11.03.2024.

OVO JE PRIČA O EVROPI, AFRICI I AMERICI, VENECIJI, TUNISU I SALEMU: Nova knjiga Vladimira Pištala je širok kulturološki zahvat
Veličina Slova

U utorak 12. marta u knjižari Delfi SKC od 18 sati biće održana promocija romana „Pesma o tri sveta“ Vladimira Pištala, koji je za ovo delo dobio Nagradu „Beskrajni plavi krug“ i Nagradu „Dr Špiro Matijević“.

Gde se održava

Knjižara Delfi, SKC


Kada se održava

12. mart


Pored autora, na promociji će govoriti Nenad Šaponja, književnik i urednik knjige, i Selimir Radulović, književnik i član žirija Nagrade „Dr Špiro Matijević“.

Roman „Pesmu o tri sveta“ vodi velika i hrabra mašta. Ona pravi širok kulturološki zahvat, od baroka – doba ranog prosvetiteljstva, masovnog ropstva i građenja svetskog sistema, pa sve do Napoleonovog osvajanja Perasta. Vladimir Pištalo ima redak dar za razumevanje drugih kultura. On prepevava istoriju. Ovo je priča o Evropi, Africi i Americi. O Veneciji, Tunisu i Salemu. O vatrama i suknjama. O prolasku vremena. O muzici. O galiotima i galebovima. O gusarima pod zaštitom države. O ludilu, o vešticama. O divljacima i čipkanim kragnama. O imperiji. O gospodarima i učiteljima. 

Prema rečima autora, „svet je oduvek bio prepun gospodara i učitelja. Tako je bilo, a tako je i danas. Žene su bile gotovo izbačene iz istorije, već su ostajale neko po strani, da budu samo u kući. Moja nova knjiga je na neki način spomenik žene iz tog vremena“.

Podeli vest