unnamed.png
promo

promo

Manifestacije

ONA JE NEGOVALA JUGOSLOVENSKU I EVROPSKU KULTURU: Počinje program u UK Parobrod posvećen književnici Dubravki Ugrešić

19.03.2024.

ONA JE NEGOVALA JUGOSLOVENSKU I EVROPSKU KULTURU: Počinje program u UK Parobrod posvećen književnici Dubravki Ugrešić
Veličina Slova

„Mesec u znaku Dubravke Ugrešić'' 23. marta u 19 časova donosi na program u UK Parobrod razgovor o književnici, naučnici, publicistkinji, koja nas je napustila pre godinu dana.

Gde se održava

UK Parobrod


Kada se održava

23. mart


O najvažnijim knjigama ove glasogovornice južnoslovenskih, ali i evropskih kultura govoriće: Merima Omeragić, viša naučna istraživačica pri Centru za interdisciplinarne studije „profesor dr Zdravko Grebo'' Univerziteta u Sarajevu, Žarka Svirčev, viša naučna saradnica Instituta za književnost i umetnost u Beogradu, uz moderiranje Katarine Lazić, urednice književnog programa u Parobrodu.

Dubravka Ugrešić se jugoslovenskoj kulturnoj javnosti nametnula još krajem 70-ih godina, sa svojom književnošću za decu i ranom prozom, kao i teorijsko-naučnim radovima u oblasti Slavistike. Razvlastila je dominantni književni diskurs i ostavila izuzetan doprinos osvetljavanju opasnog nevidljivog ( pitanje identiteta, pozicije žene u književnosti i ženskog književnog kanona). U isto vreme, Ugrešić je svojim glasom doprinela svetskoj afirmaciji našeg pripovedanja u žanrovima priče, eseja i romana.

Dubravka Ugrešić rođena je u Jugoslaviji 1949. u kojoj je delovala, a 1993. godine napustila je svoju zagrebačku adresu. Nekoliko godina živela je ''nomadskim životom'' između Evrope i Amerike, sve dok nije uzela holandsko državljanstvo i skrasila se u Amsterdamu. Izjašnjavala se kao postnacionalna ili transnacionalna književnica, jer svako etničko i nacionalno etiketiranje smatrala je oblikom državno legalizovanog nasilja.

Podeli vest