Demon-Koperhed_1200x630.png
promo

promo

Manifestacije

KNJIŽEVNI RAZGOVORI PETKOM: O romanu koji je dobio Pulicera govoriće profesorka engleske književnosti Vladislava Gordić Petković

03.04.2024.

KNJIŽEVNI RAZGOVORI PETKOM: O romanu koji je dobio Pulicera govoriće profesorka engleske književnosti Vladislava Gordić Petković
Veličina Slova

Prvi petak u aprilu je dan za još jednu tribinu Laguninog književnog kluba. Ovoga puta razgovar će se voditi o knjizi „Demon Koperhed“ Barbare Kingsolver, za koji je književnica dobila prestižnu Pulicerovu nagradu.

Gde se održava

Knjižara Delfi SKC


Kada se održava

5. april


O ovom romanu, u petak 5. aprila od 18 sati u knjižari Delfi SKC, govoriće profesorka engleske i američke književnosti i književna kritičarka Vladislava Gordić Petković, i novinarka Dragana Kovačević. 

Negde u zabitima južnog dela planina Apalači jedna tinejdžerka rodiće Demona Koperheda. Sve što ona ima: dobar izgled, zajedljivi duh i žestoki talenat za preživljavanje – naslediće i dečak, ali to je otprilike sve što će ikada dobiti od svoje majke. 

Ne štedeći sebe, Demon se bori sa savremenim zamkama sistema hraniteljskih porodica, dečjeg rada, zapuštenih škola, atletskih uspeha, zavisnosti, promašenih ljubavi. Njegova „superherojska moć“ je sopstvena nevidljivost u američkom društvu, jer su njegovi heroji odavno napustili one koji se nisu preselili u grad. 

Kada je Čarls Dikens pisao „Dejvida Koperfilda“, uneo je u priču sopstveno iskustvo institucionalnog siromaštva i svih katastrofalnih posledica koje ono nanosi deci. Ovim romanom Barbara Kingsolver odaje omaž velikom Dikensovom delu i podseća nas da isti problemi i dalje nisu rešeni.

Podeli vest