Institut Servantes u Beogradu, Foto_Srđan Plavšić.jpg
Institut Servantes, Srđan Plavšić

Institut Servantes, Srđan Plavšić

Manifestacije

APRIL U SERVANTESU DONOSI BOGAT PROGRAM: Izložbe, besplatne radionice kaligrafije, šetnje, učenje španskog jezika i druženja

05.04.2024.

APRIL U SERVANTESU DONOSI BOGAT PROGRAM: Izložbe, besplatne radionice kaligrafije, šetnje, učenje španskog jezika i druženja
Veličina Slova

Nova izložba, radionice za decu i odrasle, filmski i čitalački klubovi kao i tematske šetnje deo su programa koji je za ovaj april pripremio Institut Servantes u Beogradu.

Gde se održava

Institut Servantes


Kada se održava

13. april


I ovog meseca Institut Servantes organizuje brojne aktivnosti za najširu publiku, kako na srpskom, tako i na španskom jeziku.

Uz lepo aprilsko vreme, već narednog vikenda predviđena su dva zanimljiva događaja za sve koji vole šetnje i stručna vođenja. U subotu, 13. aprila u 12 časova, biće održano poslednje stručno vođenje kroz izložbu „Slika i reč. Pariska stecišta“, na kojoj su sarađivali David Pužado i Monse Ordonjes. Posetioci galerije prošetaće ulicama Pariza zabeleženim na crno-belim fotografijama, dok će umesto turističkih vodiča čitati stihovi španskih pesnika i pesnikinja. Ulaz je slobodan.

Besplatna šetnja sefardskim Beogradom biće organizovana u nedelju, 14. aprila, počeće okupljanjem ispred sinagoge Sukat Šalom (Maršala Birjuzova 19) u 11 časova. Ova pešačka tura, bogata pričama o sefardskim Jevrejima, njihovoj kulturi i životu u srpskoj prestonici, deo je projekta „Sefardski Beograd“, a jednom mesečno realizuju je Jevrejska opština Beograd i Institut Servantes. Učešće je besplatno, uz prethodnu rezervaciju popunjavanjem onlajn formulara.

U susret Svetskom danu knjige Institut Servantes najavljuje i novu izložbu zagonetnog naziva „Pastinski“ čiji je autor Đuzep Marija de Ljobet. To je, na prvi pogled, priča o jednom stanu u srcu Barselone i njegovim neobičnim stanarima, ali takođe govori i o stambenoj krizi, džentrifikaciji i iseljenjima. Izložba je organizovana u saradnji sa Beogradskom nedeljom foto-knjiga, a uoči otvaranja 25. aprila u 18 časova biće upriličen i razgovor o izazovima izdavača i potencijalu foto-knjiga u Španiji.

Kada je reč o radioničarskom programu, zbog velikog interesovanja od 8. aprila biblioteka „Hose Jero“ ponovo organizuju radionice kaligrafije za odrasle. Ovog meseca izučavaće se ustavno pismo, a radionice vodi Olivera Stojadinović, profesorka emerita Fakulteta primenjenih umentosti u Beogradu.

Za decu uzrasta od 3 do 7 godina namenjena je zabavna radionica pričanja priče, zakazana 20. aprila u 11 časova. Zamišljena na španskom jeziku, ova radionica koju vodi glumac Radivoj Knežević otvorena je i za decu koja govore srpski ili druge jezike, jer se kroz niz zanimljivih aktivnosti i igara deca upoznaju sa prvim rečima na španskom. Sve informacije o ovim radionicama, kao i rezervacija mesta, mogu se potražiti na onlajn prezentaciji biblioteke „Hose Jero“.

Sa željom da proširi učenje španskog jezika i na druge aktivnosti, biblioteka svakog meseca organizuje čitalački klub i druženje sa društvenim igrama - na španskom jeziku.

Tema čitalačkog kluba ovog aprila biće nagrađivani roman Antonija Munjosa Moline „Zima u Lisabonu“, a okupljanje je zakazano za poslednji četvrtak u mesecu, 25. april u 18.30 časova. „Igrajmo se na španskom“ tematsko je druženje otvoreno za sve koji vole društvene igre, a organizuje se poslednje subote u mesecu - 27. aprila u 15 časova. Obe aktivnosti organizuju se na španskom jeziku.

Za ljubitelje onlajn aktivnosti i španskog jezika tokom aprila su predviđene su dve aktivnosti koje Institut Servantes organizuje na svetskom nivou.

Virtuelni čitalački klub posvećen je izdanju „Odredište: Barselona“ i namenjen je svima koji počinju da uče španski jezik. Onlajn filmski klub ovog meseca donosi besplatnu projekciju kultnog španskog filma „Pljačka u tru“ čiji je reditelj Hose Marija Forke. Oba kluba prate brojne interaktivne aktivnosti i razgovori, a dostupni su svim članovima biblioteke Instituta Servantes.

Podeli vest