beograd.rs

beograd.rs

Manifestacije

MEĐUNARODNI DAN PORODICE BEOGRAD OBELEŽAVA VELIKIM KARNEVALOM: 300 mališana učestvuje u defileu

14.05.2024.

MEĐUNARODNI DAN PORODICE BEOGRAD OBELEŽAVA VELIKIM KARNEVALOM: 300 mališana učestvuje u defileu
Veličina Slova

Međunarodni dan porodice 15. maj biće obeležen velikim celodnevnim programom i karnevalom u okviru „Beogradskih dana porodice". Tema karnevala je „Ljubav i porodica”.

Gde se održava

Knez Mihailova, Trg republike


Kada se održava

15. maj


Manifestacija od izuzetnog značaja „Beogradski dani porodice" čiji je osnivač i idejni tvorac predsednik Privremenog organa Grada Beograda  Aleksandar Šapić za glavnu misiju ima promociju i jačanje porodičnih vrednosti: Međunarodni dan porodice biće obeležen velikim karnevalom u kojem učestvuje 300 dece. 

U nastavku saznajte program „Porodičnog beogradskog karnevala", tačnu satnicu numera i nastupa 15. maja u okviru „Beogradskih dana porodice" na kojem učestvuju 300 dece iz vrtića sa Starog grada, sedmoro uličnih akrobata, četvoro miror animatora, mažuretkinje, orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova, folklorna društva, Beli, Centar za hitne popravke raspoloženja i dva klovna-voditelja. 

Okupljanje učesnika karnevala je zakazano za 11:45 časova kod fontane Ribar. Decu dočekuju animatori i akrobate koji dele balone, a program počinje tačno u podne. 

Redosled grupa u povorci karnevala:
1. Folklorni par koji nosi zastavu Srbije i zastavu Beograda
2. Mažuretkinje
3. Policijski orkestar
4. Mirori animatori
5. Grupa od 100 dece (podeljena po grupicama koju predvode vaspitači sa
natpisima na kojima piše ime vrtića kao i porodicu koju oni predstavljaju)
6. Akrobate
7. Grupa od 100 dece (podeljena po grupicama koju predvode vaspitači sa
natpisima na kojima piše ime vrtića kao i porodicu koju oni predstavljaju)
8. Akrobate
9. Grupa od 100 dece
10. Folklorni izvođači

Svaka grupica dece biće maskirana u određenu porodicu (porodica pačića, porodica cveća, lavića...), a za sugrađane će imati posebna iznenađenja u vidu papirića sa porukama o porodici koje će dele sugrađanima

Povorka u 12.03 časova usporava kod TC Rajićeve na kojoj će biti petominutni koncert najmlađih folkloraša. Nakon nastupa koloni će se priključiti folklorni izvođači.

U 12.10 časova povorka usporava kod bine kod Instituta Servantes. Na bini je bend „Centar za hitne popravke raspoloženja” koji peva pesme o Beogradu, a duž cele Knez Mihailove deca će dobijati balone na poklon. 

U 12:30 časova povorka pristiže do glavne bine na Trgu Republike. Na bini će ih dočekati dva klovna-voditelja koji će obradovati decu kratkom predstavom o prijateljstvu, ljubavi i porodici.

U 12:40 časova kada pristignu i poslednji članovi karnevala počinje glavni program na bini. Klovnovi-voditelji najavljuju decu sa najinovatvnijim kostimom da im se pridruže na bini. 

Glavni program na bini na Trgu Republike
13 časova Nastup Orkestra Ministarstva unutrašnjih poslova (5 minuta)
13.05 časova Nastup animatora (ispred bine)
13.10 časova Nastup Mažuretkinja (na bini,  minuta)
13.13 časova Miror animatori
13.15 časova Nastupi najmlađeg folklora i malo starijeg
14.00 časova Nastup hora Čarolija
15 časova Hor „Ogrlica od bisera”
18 do 19 časova Program Crvenog Krsta
20 časova 700 godina Gračanice

Porodica je nukleus svakog društva, a nažalost živimo u vremenima kada forma tradicionalne porodice teško opstaje i zato ne smemo nikada da odustanemo od borbe za porodicu, jer na kraju krajeva i svi mi koji živimo u Srbiji smo jedna velika porodica, srpski narod i svi građani ove zemlje, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić na konferenciji za novinare povodom početka manifestacije „Beogradski dani porodice”, koja traju do 15. juna.

Podeli vest