minimalisticka prožimanja.jpg
SANU promo

SANU promo

Manifestacije

MEĐUNARODNI NAUČNI SKUP „MINIMALISTIČKA PROŽIMANJA PRVI PUT U BEOGRADU: Jedinstvena prilika da se međunarodnoj javnosti predstave dostignuća ovog muzičkog pravca

27.05.2024.

MEĐUNARODNI NAUČNI SKUP „MINIMALISTIČKA PROŽIMANJA PRVI PUT U BEOGRADU: Jedinstvena prilika da se međunarodnoj javnosti predstave dostignuća ovog muzičkog pravca
Veličina Slova

Međunarodni naučni skup „Minimalistička prožimanja” svečano će biti otvoren u sredu, 29. maja, u 10 sati, u Svečanoj sali SANU.

Gde se održava

SANU


Kada se održava

2. jun


Reč je o devetoj bijenalnoj međunarodnoj konferenciji o minimalističkoj muzici koja se prvi put održava u jugoistočnoj Evropi, u srpskoj prestonici Beogradu. Ovo je jedinstvena prilika da se međunarodnoj naučnoj javnosti predstave dostignuća muzičkog minimalizma i srodnih pravaca (kao što su postminimalizam, „nova jednostavnost“, ili „sveti minimalizam“) u zemljama izvan anglo-američkog i zapadnoevropskog kulturnog kruga — uključujući zemlje centralne, istočne, južne i severne Evrope, ali i Japan, Brazil, Argentinu i Australiju. Pored značajanog proširenja geografskog obima istraživanja i obuhvatanja različitih globalnih muzičkih praksi koje su prethodile i uticale na genezu i razvoj muzičkog minimalizma, konferencija će podstaknuti proučavanje minimalističke muzike u kontekstu njenih različitih ukrštanja sa elektronskom muzikom, ambijentalnom muzikom, performansom, zvučnim instalacijama, primenjenom muzikom za film, pozorište, televiziju io video igre, između ostalog. Na programu konferencije su i radovi koji se bave dijalektičkim odnosom između minimalizma i drugih stilova 20. i 21. veka, uključujući novu kompleksnost i spektralizam. 

Organizatori konferencije su međunarodno Društvo za minimalističku muziku sa sedištem u Kardifu (Velika Britanija), Srpska akademija nauka i umetnosti i Muzikološki institut SANU, u saradnji sa Centrom beogradskih festivala (CEBEF) i Ustanovom kulture „Parobrod”.

 U okviru konferencije, koja će trajati od 28. maja do 2. juna, biće organizovano petnaest panela, tri plenarna predavanja, jedan okrugli sto, pet koncerata, kao i izložba u Ustanovi kulture „Parobrod”. 

Podršku održavanju konferencije pružili su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Organizacija muzičkih autora Srbije SOKOJ i Erazmus+. 

Direktan prenos može se pratiti putem linka https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/

Podeli vest