Vila Prendic_zavrseni_radovi.jpg
Vila Prendić
BINA promo

Vila Prendić
BINA promo

Manifestacije

ARHITEKTA MILAN ZLOKOVIĆ U FOKUSU OTVARANJA BINE: Tribine, izložbe i obilasci zdanja koje je uticalo na modernističku sliku Beograda

28.05.2024.

ARHITEKTA MILAN ZLOKOVIĆ U FOKUSU OTVARANJA BINE: Tribine, izložbe i obilasci zdanja koje je uticalo na modernističku sliku Beograda
Veličina Slova

Devetnaesta BINA biće otvorena 30. maja u 19 časova u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, izložbom „Vila Prendić – novi pogled, novo trajanje” autorke Aleksandre Šević, koja za cilj ima približavanje stambene arhitekture međuratnog modernog pravca,

Gde se održava

Profesorska kolonija


Kada se održava

2. jun


Ova izložba posvećena je delu Milana Zlokovića i osmišljena u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Do.co.mo.mo Srbija i Fondacijom Milan Zloković, a ujedno će biti najava i konstitutivni deo velikog obeležavanja 60. godina od smrti arhitekte, koja se priprema u SANU 2025. godine.

Autorka izložbe , arhitekta i viši konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, o rekonstrukciji objekta Vile Prendić je rekla: „Ovo je primer dobre prakse, na koji bi trebalo da se i u budućnosti ugledaju ljudi koji se suočavaju sa tim da imaju nekretninu - spomenik kulture ili se odlučuju da ih kupe. Sačuvali smo sve izvorne vrednosti Vile Prendić zbog kojih je ona i utvrđena za spomenik kulture. Mislim da je rezultat vratio veru da se takve vrste obnove mogu desiti u današnje vreme, da nije neophodno da se sve prepravi, oblikuje drugačije i prilagodi nekom sadašnjem trenutku i modelu života”.

Portret Milana Zlokovića.jpg
Milan Zlokoivć, arhitekta
BINA promo

Zlokovićev projekat vile za bračni par Prendić sublimira redak i istinski modernistički duh, dosledno i beskompromisno ostvarujući koncept unutrašnjeg prostora zasnovanog na funkcionalnosti primerenoj porodičnoj strukturi i životnom stilu korisnika. Prikazom svih faza obnove i procesa rada na rekonstrukciji objekta, koje govore o istorijatu i nivou izmena unutrašnje organizacije kao posledica različitog modela korišćenja ovog stambenog objekta u različitim društvenim okolnostima, predstavljen je arhivski projekat za izgradnju objekta, vrednosti arhitekture zbog kojih je utvrđen za spomenik kulture, kao i društvene i istorijske okolnosti u kojima su građeni stambeni objektu druge faze izgradnje Profesorske kolonije.

U petak, 31. maja u 18 časova u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, biće održan i tribinski program „Vila Prendić – jedno od retkih rekonstruisanih dela Milana Zlokovića” u kome će učestvovati Marko Prokić, Aleksandra Šević, Đorđe Mojović i Nebojša Antešević, uz moderaciju Tanje Damjanović Konli.

U subotu 1. juna u 12 časova, biće održano autorsko vođenje kroz izložbu „Vila Prendić – novi pogled, novo trajanje” u Likovnoj galeriji KCB-a, dok je za nedelju 2. jun od 10 do 12 časova zakazana šetnja kroz Profesorsku koloniju, u kojoj se Vila Prendić nalazi.

Podeli vest