shutterstock_2199662455.jpg
shutterstock

shutterstock

Manifestacije

„DANI DOMAĆE HRANE I STARIH ZANATA VOJVODINE” U ZEMUNU: Promocija kulinarskih specijaliteta i običaja

11.06.2024.

„DANI DOMAĆE HRANE I STARIH ZANATA VOJVODINE” U ZEMUNU: Promocija kulinarskih specijaliteta i običaja
Veličina Slova

Manifestacija „Dani domaće hrane i starih zanata Vojvodine” biće održana u petak, subotu i nedelju, 14, 15. i 16. juna na platou pijace „Zemun” na Velikom trgu.

Gde se održava

Pijaca „Zemun”


Kada se održava

14. do 16. junU gastronomskoj ponudi manifestacije biće kuvanih jela kao što su tarana sa kobasicom, perkelt sa rezancima, paprikaš, pečene domaće kobasice i takozvani „langoš” (mekika).

Ljubitelje slatkih poslastica očekuju kolač na žaru, tradicionalni mađarski specijalitet, i razne vrste vojvođanskih štrudli. Ponudu će, uz mogućnost degustacije, upotpuniti suhomesnati proizvodi od mangulice, polutvrdi i tvrdi kravlji i koziji sirevi, kao i najrazličitije sorte vina, rakije i prirodnih sokova.

Organizatori manifestacije JKP „Beogradske pijace” i Poslovno udruženje „Pijace Srbije” pripremili su bogat program u petak, 14. juna, od 15 do 22 časa i u subotu i nedelju, 15. i 16. juna, od 9 do 22 časa. „Dani domaće hrane i starih zanata Vojvodine” promovišu kulinarske specijalitete, proizvođače domaće hrane i rukotvorina iz Vojvodine, kao i tradicionalne običaje.

U subotu, 15. juna, od 11 do 13 časova, gosti manifestacije će biti organizatori žetvenih svečanosti „Dužijanca” tokom kojih će posetiocima predstaviti deo običaja u vezi sa takmičenjem risara (stari način žetve žita) i tradicionalnim risarskim doručkom sa dve osnovne namirnice – svežim domaćim hlebom i belom slaninom. Takođe, posetiocima će biti predstavljene nošnje i rukotvorine od slame sa severa Vojvodine. Istog dana, od 19 časova, u sklopu manifestacije nastupiće tamburaški orkestar „Ravnica” iz Subotice, saopšteno je iz JKP-a „Beogradske pijace”.

Izvor: Beoinfo

Podeli vest