unnamed.png
beograd.rs

beograd.rs

Manifestacije

DRUŠTVO HISPANISTA PREDSTAVLJA „IZNAD TAME (PJESME ZA VIKTORA HARU)": Novosadski kantautorski kvartet nastupa u „Parobrodu"

02.07.2024.

DRUŠTVO HISPANISTA PREDSTAVLJA „IZNAD TAME (PJESME ZA VIKTORA HARU)": Novosadski kantautorski kvartet nastupa u „Parobrodu"
Veličina Slova

Društvo hispanista u okviru projekta Međunarodne letnje škole latinoameričkih studija, i u saradnji sa UK Parobrod, u sredu 10. jula, od 20 časova predstavlja projekat „Iznad tame (Pjesme za Viktora Haru)" .

Gde se održava

UK Parobrod


Kada se održava

10. jul


Ovom prilikom biće prezentovan i istoimeni album Novih odmetnika, posvećen velikom čileanskom kantautoru Viktoru Hari koji je 1973. godine mučki ubijen na stadionu u Santijagu, kao žrtva Pinočeovog nasilja.

Povodom pola veka od smrti čuvenog narodnog pesnika, projekat je osmislio Miloš Zubac, književnik i kantautor iz Novog Sada. Stihove „pjesama za Haru” ispisao je bosanskohercegovački pesnik Mehmed Begić, a muziku su komponovali i izvode kantautori iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore, od ranije poznati kao regionalni muzički kolektiv Novi odmetnici. Na promociju u Beogradu iz Novog Sada dolazi novosadski kantautorski kvartet: Miloš Zubac, Milan Korać, Nemanja Nešić i Sonja Segić, uz virtuelno prisustvo nekih od kantautora iz regiona.

Na promociji albuma biće reči o motivaciji Novih odmetnika da se prepuste otkrivanju muzike i života Viktora Hare, kao i o procesu nastanka i udruživanja regionalnih snaga za nastanak ovog izdanja. Uz akustično izvođenje određenog broja numera sa albuma, i upoznavanje sa video zapisima Novih odmetnika, osvrnućemo se i na Čile pre 50 godina i danas, uz moguće paralele sa našim regionom.

Album „Iznad tame (Pjesme za Viktora Haru)” objavio je Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski”. Ulaz je besplatan.

Podeli vest