Promocija knjige „Nauka i inovacije u Srbiji“ 9x16.00_00_37_07.Still050.jpg
beograd.rs

beograd.rs

Manifestacije

„ZNANJE KAO JEDINI PUT KA DRUŠTVU PROSPERITETA“: Povodom rođendana Nikole Tesle objavljena knjiga „Nauka i inovacije u Srbiji“

10.07.2024.

„ZNANJE KAO JEDINI PUT KA DRUŠTVU PROSPERITETA“: Povodom rođendana Nikole Tesle objavljena knjiga „Nauka i inovacije u Srbiji“
Veličina Slova

U danima kada slavimo Teslu i njegov rad, grupa autora iz Instituta za fiziku u Beogradu predstavila je delo pod nazivom „Nauka i inovacije u Srbiji“.

Promocija knjige je održana u Svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti.

U njoj je sabrano višegodišnje iskustvo autora u radu u akademskim i državnim institucijama, sa ciljem da se svim zainteresovanim učesnicima naučnog, obrazovnog, istraživačko-razvojnog i privrednog života zemlje, kao i društva u celini, predstavi sistematična analiza stanja nauke i inovacija u Republici Srbiji.

Promocija knjige „Nauka i inovacije u Srbiji“ 9x16.00_00_03_22.Still047.jpg
beograd.rs

Dr Saša Lazović, koautor knjige je rekao da je jedan vrlo dinamičan, intenzivan rad sedam koautora potpuno različitih, sa jednim presekom zajedničkih sistema vrednosti, uzbudljiv postupak nastanka ovog dela. 

Kako je istakao cilj je bio da pokrenemo dijalog, da pokrenemo aktivnosti, da prosto damo jednu mogućnost jer ona država koja ima puno odličnih mogućnosti, a bira najbolju, najbrže i najbolje napreduje. 

Promocija knjige „Nauka i inovacije u Srbiji“ 9x16.00_00_08_14.Still049.jpg
beograd.rs

Prema njegovim rečima, svaka zemlja ima ograničene resurse i nauka je globalna civilizacijska tekovina, tako da ne možemo govoriti ni o jednoj nacionalnoj tekovini pojedinačno. Srbija je dala jako puno toga i zato ova knjiga počinje tim istorijskim osvrtom i istorijskim pregledom. Ne moramo da govorimo uopšte publici ko su sve naši velikani poput Tesle, Pupina ... Ima i drugih oblasti, praktično svih, u kojoj je Srbija dala neke značajne doprinose, zaključio je koautor knjige „Nauka i inovacije u Srbiji“.

Promocija knjige „Nauka i inovacije u Srbiji“ 9x16.00_00_06_12.Still048.jpg
beograd.rs

Uz osnovni moto i podnaslov „znanje kao jedini put ka društvu prosperiteta“, delo predstavlja poziv na konstruktivan dijalog o nauci i inovacijama kako istraživača i inovatora, tako i donosilaca odluka, organizacija, javnih ličnosti i građana u Republici Srbiji.

Autori knjige su zaposleni Institutu za fiziku dr Saša Lazović, dr Vladimir M. Petrović, Dušan Nikolić, Ljubica Ilić Vojnović, dr Aleksandar Bogojević i dr Aleksandar Belić, kao i dr Franci Demšar iz Slovenije.

Digitalno izdanje knjige je besplatno dostupno za sve zainteresovane. Možete ga dobiti slanjem poruke na [email protected].

Podeli vest