CEBEF, Synergy, Milivoje Picuric i Kris Sopikoti, foto Dusan Milenkovic.jpg
CEBEF, Synergy, Milivoje Pićurić i Kris Sopićoti
Dišan Milenković

CEBEF, Synergy, Milivoje Pićurić i Kris Sopićoti
Dišan Milenković

Muzički program

KLASIČNA MUZIKA INSPIRISANA BEOGRADOM! Dva velika kompozitora su pred teškim zadatkom

08.07.2022.

KLASIČNA MUZIKA INSPIRISANA BEOGRADOM! Dva velika kompozitora su pred teškim zadatkom
Veličina Slova

Gosti Beograda, kompozitori Milivoje Pićurić i Kris Sopićoti, predstavili su svoj rad kolegama iz Srbije u utorak, 5. jula u Sali Udruženja kompozitora Srbije, kroz kratko predavanje i muzičke ilustracije. Događaj su moderirale muzikolozi dr Jelena Janković-Beguš i Milica Kadić, lokalne koordinatorke projekta #synergy u okviru CEBEF-a.

Centar beogradskih festivala – CEBEF, domaćin je rezidencijalnog boravka za kompozitore Milivoja Pićurića iz Podgorice i Krisa Sopićotija iz Tirane u okviru evropskog projekta #synergy („Šarp sinerdži“). Pred njih je postavljen izazov da komponuju nova dela klasične muzike inspirisana Beogradom, na jednu od dve zadate teme: „Vazduh“ i „Gradska buka“. Svoje nove kompozicije prestaviće na koncertima koji su planirani za 2023. godinu u okviru regionalnih festivala, učesnika u projektu: Dubrovačkih letnjih igara, Kotor Art Don Brankovih dana muzike, Ljubljanskog festivala, BEMUS-a, Voks Barok i Šopen Piano Festa.

CEBEF, Synergy, Kris Sopikoti, foto Dusan Milenkovic (3).jpg
CEBEF, Synergy Kris Sopićoti
Dušan Milenković

 Od 2021. do 2023. godine projekat Sinerdži okuplja 12 kompozitora, preko 50 mladih muzičara i menadžera u kulturi, 12 „muzičkih kampova“ za kompozitore u kojima će nastati 12 novih dela, inspirisanih kulturnim nasleđem regiona i same Evrope. Kao veliko finale projekta, planirana je festivalska turneja na kojoj će se predstaviti kompozitori, nove kompozicije i mladi muzičari.

CEBEF, Synergy, Milivoje Picuric, foto Dusan Milenkovic (4).jpg
CEBEF, Synergy
Dušan Milenković

 Milivoje Pićurić, kompozitor iz Podgorice, studirao je kompoziciju na Cetinju u klasi prof. Žarka Mirkovića, u Ljubljani u klasi prof. Pavela Miheličiča, i u Beogradu u klasi prof. Srđana Hofmana, gde je završio master. Dosadašnji kreativni opus Milivoja Pićurića uključuje kompozicije za solo instrumente, kamerne ansamble, horske i orkestarske kompozicije. Aktivan je i u oblasti primenjene muzike za pozorište i film, kao muzički pedagog i kao izvođač.

CEBEF, Synergy, Milivoje Picuric, foto Dusan Milenkovic (2).jpg
CEBEF, Synergy, Milivoje Pićurić
Dušan Milenković

 Kris Sopićoti rođen je u Fjeru (Albanija), 1994. godine. Nakon završene Umetničke škole u rodnom gradu, diplomirao je kompoziciju na Univerzitetu umetnosti u Tirani sa maksimalnim prosekom (10/10). Godine 2016. završio je šestomesečno usavršavanje na konzervatorijumu „Đuzepe Tartini” u Trstu. Od 2017. godine angažovan je kao gostujući predavač na Univerzitetu umetnosti u Tirani.

CEBEF, Synergy, Kris Sopikoti, foto Dusan Milenkovic.jpg
CEBEF, Synergy Kris Sopićoti
Dušan Milenković

 O projektu #synergy:

Kroz razmenu iskustava i znanja, podršku mladim menadžerima i istraživačima, porudžbine novih kompozicija i stvaranje platforme za promociju kompozitora i mladih izvođača, projekat #synergy ima za cilj da izoštri veštine i poveća kapacitete u oblasti klasične muzike u ovom delu Evrope. Projekat je podržan kroz program „Kreativna Evropa“ (Creative Europe).

Podeli vest