Odjila, promo 3.jpg
promo

promo

Muzički program

KONCERT SLAVNE GRUPE „OĐILA": Jedinstven doživljaj romske muzike u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja

22.09.2022.

KONCERT SLAVNE GRUPE „OĐILA": Jedinstven doživljaj romske muzike u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja
Veličina Slova

Čuvena gupa „Ođila" održaće koncert u Beogradu 22. septembra od 20.30 časova u okviru serije muzičkih nastupa pod nazivom “Atrium Sessions” u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja, u organizaciji Centra beogradskih festivala - CEBEF.

Gde se održava

Dvorište Kapetan Mišinog zdanja


Kada se održava

22. septembra u 20.30 časova


Od svog formiranja Ođila izvodi širom sveta prepoznatljivu romsku muziku, oslanjajući se na tradiciju teatra “Romen” iz Moskve i muziku iz legendarnih filmova “Cigani lete u nebo”, “Moja slatka umiljata zver” i sl. Mediji u Jugoslaviji, ali i u mnogim drugim državama, često su “Ođilu” predstavljali kao autentični ciganski bend iz Moskve, što dovoljno svedoči o perfekciji članova grupe u izvođenju romske muzike.

Od 1983. do 1990. godine grupa je objavila tri albuma (dva zlatna). Na trećem, zabeležena je muzika iz filmova “Tamna strana sunca”, “Drugi čovek” i “Osmi dan u nedelji”, u kojima su članovi bili ne samo muzičari već i glumci. U istom periodu, “Ođila” je osvojila i nagradu “Orfej” za najbolji album po izboru JRT-a, kao i evropsku nagradu za najbolju pesmu (“Solniška”) na Takmičenju za najbolji radio-snimak u Evropi.

"Ođila" je priređivala koncerte u svim značajnijim dvoranama regiona. Zapažene nastupe grupa je održala i u Kolarčevoj zadužbini, kao i u Mariborskom pozorištu, i to kao prvi muzički sastav koji je koncertirao u ovom teatru od njegovog osnivanja. Ansambl je predstavljao Jugoslaviju na Svetskom festivalu romske muzike 1988. u Londonu, gde je dobio više priznanja i pohvala, pa čak i od grupe Gipsy Kings. Ođila se slušala ne samo širom Evrope, već i izvan nje, sve do Dalekog istoka (Južna Koreja, Singapur).

Podeli vest