Trio Aeris_privatna arhiva.jpg
Trio Aeris
Privatna arhiva

Trio Aeris
Privatna arhiva

Muzički program

BESPLATNI KONCERTI I MAJSTORSKI KURSEVI UČENICIMA SAKSOFONA! Međunarodni festival saksofona počinje večeras

27.09.2022.

BESPLATNI KONCERTI I MAJSTORSKI KURSEVI UČENICIMA SAKSOFONA! Međunarodni festival saksofona počinje večeras
Veličina Slova

Deveti međunarodni festival saksofona u Srbiji – Belgrade SAXperience biće održan od 27. do 29. septembra u Beogradu.

Kada se održava

27 - 29. septembra


Prvo veče festivala u utorak, 27. septembra u 19 časova u galeriji SANU nastupiće istaknuti saksofonista iz Francuske Nikola Arsenijević i pijanista Uki Ovaskainen. Arsenijević će u duetu sa Ovaskainenom premijerno izvesti kompoziciju našeg istaknutog kompozitora i akademika Ivana Jevtića, kao i druga dela francuskih kompozitora.

Nikola Arsenijević je jedan od najtalentovanijih saksofonista svoje generacije. Diplomirao je na pariskom Konzervatorijumu i osvajao je nagrade na brojnim međunarodnim takmičenjima. Nastupa i održava majstorske kurseve širom Evrope. Arsenijević predaje na Konzervatorijumu Olne su Boa, na Versajskom konzervatorijumu, kao i na Kraljevskom konzervatorijumu u Briselu. Uki Ovaskainen je studirao na Muzičkoj akademiji Sibelijus u Helsinkiju i na Kraljevskom danskom konzervatorijumu u Kopenhagenu. Nastupa kao solista i kamerni muzičar u Srbiji i širom Evrope. Angažovan je u nastavi na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Snimio je ulogu korepetitora baleta Kirov u filmu Rejfa Fajnsa Bela vrana.

Nikola Arsenijevic photo Anne Bied.jpg
Nikola Arsenijević
Anne Bied

 Druge večeri u Atrijumu Narodnog muzeja Srbije (sreda, 28. septembar u 20 časova) publika će imati priliku da čuje Trio Aeris iz Francuske, u čijem sastavu su dva instrumenta koje je osmislio i patentirao izumitelj saksofona Adolf Saks (sakšorna i saksofon). Martin Trio, Korentin Morvan i Lusi Troger prirediće publici jedinstven zvučni doživljaj. Članovi sastava Trio Aeris su svoje puteve ukrstili na studijama u Nantu (Francuska), na Pariskom konzervatorijumu i na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu gde im je dodeljeno nekoliko odlikovanja za kamernu muziku.

Festival će u četvrtak, 29. septembra u 20 časova zatvoriti Bojana Stamenov soul trio u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić. Ovaj trio će za beogradsku publiku izvesti najpopularnije soul, džez i bluz numere. Sastav čine vokal Bojana Stamenov, saksofonista Gabor Bunford i pijanista Ivan Aleksijević.

Bojana Stamenov, poznata kao srpska Areta Frenklin, jedna je od najboljih vokala srpske muzičke scene. Potiče iz muzičke porodice koja se bavila bluzom i veoma je rano počela da se bavi muzikom, od klasične gitare, preko renesansne i arapske laute i brojnih drugih instrumenata, do raskošne vokalne interpretacije bluza, fanka i soula. Bojana Stamenov bend nastao je 2021. godine, sa autentičnim bluz zvukom i prepoznatljivom energijom koja nikog ne ostavlja ravnodušnim. Bend izvodi autorska dela, a trenutno snimaju prvi autorski album na engleskom jeziku.

Bojana Stamenov_foto (C) J.W. Bullee.jpg
J.W. Bullee

Majstorski kursevi festivala biće održani u Kulturnom centru Beograda, a namenjeni su učenicima i studentima saksofona, kao i mladim profesionalcima i profesorima. Na ovom, sve značajnijem edukativnom programu festivala, učenicima i studentima saksofona biće omogućeno da uče od renomiranih saksofonista. Više informacija i način prijave može se videti na sajtu festivala.

Festival Belgrade SAXperience je i ove godine podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i SOKOJ, a ulaz na ovogodišnji program je besplatan.

Podeli vest