Eyot - 1 foto Tudor Bartaš.JPG
Eyot
Tudor Bartaš

Eyot
Tudor Bartaš

Muzički program

JUBILEJ NAŠEG DŽEZ BENDA KOJI JE OSTVOJIO SRCA ŠIROM SVETA PONOVO U DOMU OMLADINE! Nov album povodom 15 godina postojanja

17.01.2023.

JUBILEJ NAŠEG DŽEZ BENDA KOJI JE OSTVOJIO SRCA ŠIROM SVETA PONOVO U DOMU OMLADINE! Nov album povodom 15 godina postojanja
Veličina Slova

Dom omladine Beograda sa zadovoljstvom predstavlja veliki solistički koncert grupe Eyot, povodom 15 godina autentične umetničke karijere ovog jedinstvenog savremenog srpskog džez benda.

Gde se održava

Velika sala Doma omladine Beograda


Kada se održava

10. mart u 20 časovaCena karte

Promo cena: 1200 dinara, redovna cena: 1500 dinara

Eyot se u Dom omladine Beograda vraća nakon nešto više od godinu dana, tokom kojih je imao značajne koncerte i turneje u Rumuniji, Švajcarskoj i Severnoj Makedoniji, a Udruženje muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije dodelilo im je „GODUM“ nagradu za najbolji džez sastav godine 2022.

Povodom obeležavanja 15 godina rada, bend je najavio „live“ album, na kojem će se naći snimci zabeleženi tokom njihove bogate karijere, dok će novi, šesti, studijski album, biti snimljen i obljavljen sledeće godine. 

Dom omladine je verovatno naš omiljeni koncertni prostor u zemlji i svaki dosadašnji koncert je bio za pamćenje. Očekujemo da tako bude i ovoga puta. Planiramo da izvedemo neke od kompozicija koje ne sviramo često, možda i nešto od novog materijala koji je u pripremi. 

Dejan Ilijić, kompozitor, pijanista i lider grupe

EYOT je osnovan 2008. godine u Nišu, u sastavu: Dejan Ilijić – klavir, Miloš Vojvodić – bubanj, Marko Stojiljković – bas i Slađan Milenović – gitara. Njihova muzika predstavlja eklektični zvuk između roka i džeza, panka i ambijentalne muzike, impresionizma i romantizma, čvrsto se oslanjajući na tradicionalnu muziku Balkana i istočne Evrope, ostvarujući pravu mešavinu starog i novog, Istoka i Zapada.

Prethodni studijski album grupe EYOT, pod nazivom „557799“, u oktobru 2020. izdala je jedna od vodećih nezavisnih izdavačkih kuća u Americi, Ropeadope, sa distribucijom širom sveta. Album je dobio sjajne kritike, našao se među top 10 najprodavanijih džez albuma na Bandcampu i uvršten je na nekoliko zvaničnih Spotify lista. Francuski nacionalni radio mu je posvetio članak na svom sajtu. Koncertna promocija albuma održana je 2021. godine pred prepunom Velikom salom Domu omladine Beograda.

Eyot - 2  foto Tudor Bartaš.JPG
Eyot
Tudor Bartaš

Grupa Eyot može se pohvaliti zapaženom međunarodnom karijerom – nastupali su u više od dvadeset zemalja širom sveta: Austrija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kina, Češka, Nemačka, Grčka, Velika Britanija, Francuska, Litvanija, Poljska, Rusija, Severna Makedonija, Crna Gora, Rumunija, Hong Kong, Japan, Južna Koreja, Švajcarska, Slovenija, Slovačka, Italija, UAE, Turska... Aktivni su i na domaćoj sceni: na Beogradskom džez festivalu su nastupali dva puta (2013. godine kao sasvim mladi talenti, a 2017. im je pripala čast da ga svečano otvore), kao i na drugim festivalima i u mnogim koncertnim dvoranama širom zemlje: Nišvil, Valjevski džez fest, Novi Sad džez fest, Jazzire Subotica, Jazzibar Kraljevo, Green Town Sombor, Vršac džez fest…Nastupali su uživo na nacionalnim radio stanicama u Srbiji (RTV, Radio Beograd 3), Bugarskoj (BNR), Rumuniji (Kluž) i Švajcarskoj (RTS Ženeva).

Na nacionalnoj televiziji, kanalu RTS3, 2019. godine emitovan je njihov KONCERT ZA PRIRODU, snimljen uživo na vrhu Suve planine, na visini od 1515 metara. Nesvakidašnji poduhvat koji pored muzike sastava Eyot promoviše i prirodne lepote republike Srbije, doneo je grupi Eyot plaketu-zahvalnicu od strane Zavoda za zaštitu prirode, za poseban doprinos očuvanju prirode. Medijski pokrovitelj bila je Nacionalna Geografija.

Pobednici su takmičenja Umbria Jazz Balkanic Windows 2009. godine, kao i MIDEM OFF Showcase 2012 takmičenja (Kan, Francuska), najznačajnijeg muzičkog sajma na svetu.

Podeli vest