SKRB4007.JPG
Željko Jovanović i Zoran Škrbić

Željko Jovanović i Zoran Škrbić

Muzički program

SA NJOM JE POČELO PRE 25 GODINA: Madlenianum obeležava jubilej

23.01.2023.

SA NJOM JE POČELO PRE 25 GODINA: Madlenianum obeležava jubilej
Veličina Slova

Dan Madlenianuma, kao i svake godine proslaviće 26. januara od 19.30 časova uz poslednju predstavljenu premijeru, ovog puta u koprodukciju sa Narodnim pozorištem u Beogradu, operu Đakoma Pučinija Turandot, prisećajući se i prve premijere održane na našoj sceni, opere Tajni brak.

Gde se održava

Madlenianum


Kada se održava

26. januar u 19.30 časova


Kao i tada 1999. godine na sceni je Jasmina Trumbetaš Petrović, ovog puta kao princeza Turandot, dok će svoj debi u ulozi Kalafa imati Nikola Kitanovski, a baletsku rolu Dušu princeze Lou-Ling tumačiće Olga Olćan.

SIF_4081.jpg
Željko Jovanović i Zoran Škrbić

U četvrtak, 26. januara od 19.30 na našoj sceni će ponovo zaigrati opera Turandot, mladog i talentovanog reditelja Maria Pavla del Monaka i pod dirigentskom palicom Stefana Romanija. Predstava je posle svoje dve premijere pobrala pozitivne kritike stručne javnosti i oduševljenje publike. U naslovnoj ulozi će pevati Jasmina Trumbetaš Petrović, u veoma zahtevnoj ulozi za dramski sporan. Podsetimo se naslova koje je Jasmina Trumbetaš pevala u Madlenianumu: Tajni brak, Dve udovice, Cosi fan tutte, Madam Baterflaj i u koprodukciji sa NP Manon Lesko. Nasuprot nje „pučinijevski poetična“ i lirski nežnija robinja Liu će biti Snežana Savičić Sekulić, koja je svoju prvu opersku ulogu imala baš na sceni Madlenianuma kao jedna od dve udovice Karolina, da bi uspešno i upečatljivo nastupala i u klasičnim i modernim operama poput: Hofmanove priče, Anželika, Don Đovani, pa i u jednoj savremenoj operi domaćeg autora Mandragola. Ovog puta kao princ Kalaf nastupiće Nikola Kitanovski, koga smo imali prilike da gledamo u obnovljenoj operi Pajaci. U zanimljivim ulogama slugu Pinga i Panga nastupaju Vladimir Andrić i Darko Đorđević, koje svi pamtimo iz opera: Travijata, Madam Baterflaj, Mandragola i Manon Lesko, dok je Darko Đorđević nastupao i u Hofmanovim pričama, a Vladimir Andrić i u operama Mudrica, Rita, Anželika, ali i u mjuziklu Jadnici, a naša publika ga može gledati i u opereti Pariski život.

SIF_4205.jpg
Željko Jovanović i Zoran Škrbić

Zahvaljujući Madlenianumu, na beogradsku scenu su se vratili naš čuveni tenor Zoran Todorović i bariton Željko Lučić, koji su održali maestralne koncerte otvarajući 23. i 24. sezonu Madlenianuma. Na sceni je, usred pandemije korone, nastupala jedna Marija Guljegina, operska diva zavidne svetske karijere, ali i Ksenija Janković koja je ostvarila uspešnu inostranu karijeru, a sve u okviru bliske saradnje sa CEBEF-om, u okviru BEMUS-a. Sa scene Madlenianuma, kao mladi i talentovani umetnici, u svet su otišli operski pevači: Sava Vemić, Marko Pantelić, Aleksandra Jovanović…

Zato i dalje Madlenianum nastavlja pod sloganom Mesto susretanja, za sve one željne produhovljenog teksta, vrhunske muzike, zanimljivih zapleta, atraktivne inscenacije i umetnosti koja budi emocije.

image001 (10).jpg
Madlenianum promo

Podeli vest