Graz_meets_Belgrade-digitalna_pozivnica-verzija_2.jpg
promo

promo

Muzički program

NAJBOLJI DŽEZ TROMBONISTA SVETA NASTUPA NA KOLARCU: Koncert Big benda RTS-a obeležava višedecenijsku vezu dva muzička centra

31.01.2023.

NAJBOLJI DŽEZ TROMBONISTA SVETA NASTUPA NA KOLARCU: Koncert Big benda RTS-a obeležava višedecenijsku vezu dva muzička centra
Veličina Slova

Svetski priznati džez muzičari nastupaju sa Big bendom RTS na koncertu Graz meets Belgrade koji će biti održan 28. februara u 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Gde se održava

Velika dvorana Kolarčeve zadužbine


Kada se održava

28. februar u 20 časova


Na koncertu nas očekuje učešće gostiju iz Graca, svetske zvezde Luisa Bonilje koji je dve godine za redom 2011. i 2012. proglašen za najboljeg džez trombonistu na svetu po oceni kritičara lista Tajms. Njegov uzor je legendarni trombonista Karl Fontana, a Bonilja je nastupao sa najvećim imenima poput Dizija Gilespija, Dajane Ros, Fila Kolinsa, Tonija Beneta, Toma Harela i drugih. Bonilja je studirao na Konzervatorijumu za muziku na Menhetnu u Njujorku, gde je kasnije i predavao trombon, a trenutno je profesor glavnog predmeta na Akademiji za džez u Gracu.

Zigi Fajglje šef odseka za džez pri Univerzitetu umetnosti u Gracu i profesor saksofona, a na koncertu u Beogradu će se predstaviti kao dirigent Big benda RTS.

Renato Kikoje studirao džez klavir na Alademiji u Gracu i na Univerzitetu Berkli u Bostonu. Živeo je u Njujorku osam godina od 1990. do 1998. godine gde je svirao sa najvećim imenima u njujorškim klubovima kao što su Blue note, Birdland i drugi. Renato je profesor džez improvizacije u okviru Univerziteta za muziku u Gracu.

Big bendom RTS-a dirigovaće naš najpoznatiji džez trubač i zaštitni znak ovog orkestra, Stjepko Gut, kao i gost iz Austrije Zigi Fajgl. Interesantno je da je Gut predavao dugi niz godina na Akademiji u Gracu, pa je jedan od njegovih bivših studenata upravo i Renato Kiko.

Ovim koncertom Big bend RTS obeležava višedecenijsku vezu dva grada džeza: Graca, na čijoj je Akademiji za džez studirao veliki broj domaćih mladih muzičara od kojih su mnogi danas članovi ovog ansambla, i Beograda, kao jednog o najznačajnijih centara džeza u Evropi.

Ulaznice su u prodaji na biletarnici Kolarca, a moguće ih je platiti i onlajn.

Podeli vest