Ana Cvetkovic ANVAS01.jpg
Ana Cvetković
Anđelko Vasiljević

Ana Cvetković
Anđelko Vasiljević

Muzički program

KADA 15 GODINA STANE U 10 MUZIČKIH MINUTA: Na fotografijama Anđelka Vasiljevića predstavljena je istorija muzičkih žanrova

02.02.2023.

KADA 15 GODINA STANE U 10 MUZIČKIH MINUTA: Na fotografijama Anđelka Vasiljevića predstavljena je istorija muzičkih žanrova
Veličina Slova

Izložba fotografija Anđelka Vasiljvića pod nazivom „Deset muzičkih minuta“ otvorena je u Srećnoj galeriji SKC-a u Beogradu i može da se pogleda do 27. februara.

Gde se održava

Srećna galerija, SKC


Kada se održava

27. februar


Ne tako davno, među najvećim svetskim muzičarima je vladao višedecenijski trend objavljivanja živih albuma iz Japana. Police u muzičkim šopovima su maltene pucale pod naletom nosača zvuka rokera, džezera, pop izvođača.... na kojima je naslov vinila bio istovetan. Live in Tokyo. Kad bi nekim čudom Beograd postao planetarno kultno mesto za snimanje takvih albuma, dobar deo omota tih „lajvova“ sigurno bi činile fotografije Anđelka Vasiljevića.

Nakon zapažene izložbe portreta „Od lica do lica“, ovaj nagrađivani fotoreporter „Politike“ predstavlja novu postavku, s više od trideset fotografija domaćih i stranih zvezda rok, džez, pop i klasične muzike. Stenli Klark, Stefan Milenković, Lajko Feliks, Bora Đorđević, Bi Bi King (sa sve „Lusil“, dabome) – neki su od njih. Fotografije su pretežno nastale u prethodnih 15 godina na koncertima u Beogradu, i to u toku „deset muzičkih minuta“. To jest, u onom kratkom periodu na početku nastupa, obično merenom uslovnom vremenskom odrednicom „prve tri pesme“, u kojem je fotoreporterima dozvoljeno slikanje. Naime, za razliku od oficijelnih muzičkih fotografa koji imaju privilegiju da dobar kadar sa stejdža „jure“ kroz čitav nastup, njihove kolege iz štampanih medija imaju „deset muzičkih minuta“ fore da prenesu atmosferu i emociju, napisao je u tekstu kataloga Dimitrije Bukvić, pisac i sociolog. 

Umetnik je stalno zaposlen u dnevnom listu “Politika”.Fotografijom se bavi dugi niz godina i pored objavljivanja radova u matičnoj redakciji objavljuje svoje fotografije u raznim nedeljnicima i informativnim veb sajtovima.Fotografije su mu objavljene na mnogim naslovnim stranama knjiga,magazina,plakata,CD-ova i raznih publikacija.

Podeli vest