KGBL-Skerjanceve nagrade 2019-WEB-12347.jpg
KGBL promo

KGBL promo

Muzički program

SIMFONIJSKI ORKESTAR SREDNJE MUZIČKE ŠKOLE IZ LJUBLJANE U BEOGRADU! Proslava Prešernovog dana u Madlenianumu

02.02.2023.

SIMFONIJSKI ORKESTAR SREDNJE MUZIČKE ŠKOLE IZ LJUBLJANE U BEOGRADU! Proslava Prešernovog dana u Madlenianumu
Veličina Slova

Svečani koncert Simfonijskog orkestra Konzervatorijuma za muziku i balet Ljubljana je zakazan za petak, 3. februar u 19.30 časova na Velikoj sceni Opere i tetara Madlenianuma.

Gde se održava

Velika scena Opere i teatar Madlenianum


Kada se održava

3. februar u 19.30 časova


Opera i teatar Madlenianum nastavlja sjajnu saradnju sa ambasadama stranih država u našoj zemlji. Povodom Prešernovog dana, koji se tradicionalno slavi svakog 8. februara, kada je veliki slovenački pesnik preminuo, na Velikoj sceni Opere i teatar Madlenianum će se u petak 3. februara od 19.30 časova održati svečani koncert Simfonijskog orkestra srednje muzičke škole Konzervatorijuma za balet i muziku iz Ljubljane, kojim će dirigovati maestro Slaven Kulenović, koji je ujedno i umetnički rukovodilac ovog ansambla, a imaćemo prilike i da čujemo mladog i talentovanog violončelistu Leonarda Razboršeka. Na programu su dela slovenačkog autora Lucija Marija Škerjanca Svečana uvertira iz 1932, kao i Koncert za violončelo i orkestar u a-molu, op.33 Kamij Sen-Sansa i Simfonija br.2 u Đduru, op.43 Jana Sibelijusa.

Leonard Razboršek - solista.jpg
Leonard Razboršek
Andrej Grilc

Simfonijski orkestar srednje muzičke škole Konzervatorijuma za muziku i balet iz Ljubljane deluje od osnivanja 1953. godine. Njegova primarna svrha je da uvede učenike u svet sviranja u orkestru i upoznavanje literature za simfonijski orkestar. Istovremeno, najboljim učenicima nudi mogućnost da nastupaju u ulozi soliste. Orkestar je bio gost mnogobrojnih festivala među kojima je i Festival Ljubljana. Do sada je škola izdala tri nosača zvuka sa snimcima Simfonijskog orkestra KGBL. Orkestar je u poslednjih 20 godina izveo više od 15 kompozicija slovenačkih kompozitora koje su bile posvećene mladim izvođačima/đacima škole. (Orkestar je u poslednjih 20 godina izveo više od 15 kompozicija slovenačkih kompozitora a tom prilikom je izvođenje bilo povereno đacima škole) Simfonijski orkestar Konzervatorijuma za muziku i balet iz Ljubljane su u prošlosti vodili: Vinko Šušteršič, Franci Rizmal (1987-1991), Tomaž Habe (1991-2011), Živa Ploj Peršuh (2012-2014). Godine 2014. vođenje orkestra je preuzeo dirigent i pijanista Slaven Kulenović. Pod njegovim vođstvom, orkestar se publici predstavio na gostovanjima u Sloveniji i inostranstvu; publika ih je zapazila u Nemačkoj (Drezden, Minhen), Austriji (Grac), Mađarskoj (Budimpešta), Bosni i Hercegovini (Sarajevo i Zenica).

Slaven Kulenović trenutno je jedan od vodećih mladih dirigenata u Sloveniji. U proteklim godinama umetničkog rada dirigovao je brojnim orkestrima, među kojima su i Slovenačka filharmonija, Simfonijski orkestar RTV Slovenije, Slovenačka nacionalna Opera i balet iz Ljubljane, Slovenačka nacionalna Opera i balet iz Maribora, Sarajevska filharmonija, Riječki simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar rumunskog radija, Kamerni gudački orkestar Akademije za muziku iz Ljubljane, Simfonijski orkestar Akademije za muziku iz Ljubljane, Simfonijski orkestar Konzervatorijuma za muziku i balet iz Ljubljane, Simfonijski orkestar Domžale-Kamnik.

Slaven Kulenovic, foto Andrej-Grilc.jpg
Slaven Kulenović
Andrej Grilc

Dirigent i pijanista Slaven Kulenović (Sarajevo, 1984), studirao je klavir u klasi prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak na Akademiji za muziku Univerziteta u Ljubljani. Klavir je diplomirao 2007. godine sa najvišim pohvalama. Dirigovanje je studirao i diplomirao na istoj akademiji u klasi profesora Milivoja Šurbeka. U toku pijanističkih studija, dobio je prestižnu Prešernovu nagradu za izvođenje Mocartovog Koncerta za klavir i orkestar u c-molu KV491.

Šesnaestogodišnji violončelista Leonard Razboršek višestruki je pobednik domaćih i međunarodnih takmičenja mladih muzičara, kao što su: Svirel u Sloveniji (2014, 2015, 2016, 2017), Euritmija u Italiji (2014, 2015, 2016), A. Janigro u Hrvatskoj (2016), R. Mac u Hrvatskoj (2016), Temsig u Sloveniji (2015, 2018, 2021) i Petar Konjović u Srbiji (2019). Pored toga, dobitnik je treće (2020) i druge (2022) nagrade (A. Janigro, Hrvatska), zlatne plakete sa gudačkim kvartetom (Temsig, Slovenija), a bio je i finalista Internacionalnog takmičenja violončelista Ana Kul u Gracu.

image001 (11).jpg
Madlenianum promo

Podeli vest