OTVORENA VRATA.jpg
Promo

Promo

Muzički program

BESPLATAN ROĐENDANSKI PROGRAM NARODNOG POZORIŠTA! 103 godine Opere beogradskog nacionalnog teatra

10.02.2023.

BESPLATAN ROĐENDANSKI PROGRAM NARODNOG POZORIŠTA! 103 godine Opere beogradskog nacionalnog teatra
Veličina Slova

U subotu, 11. februara Narodno pozorište organizuje specijalni rođendanski program. U podne se održavaju „Otvorena vrata“, a posetioci će uz medijatora programa Dragana Stevovića, direktora Muzeja Narodnog pozorišta, moći da čuju brojne zanimljivosti u vezi sa istorijom Opere beogradskog nacionalnog teatra.

Gde se održava

Narodno pozorište


Opera „Madam Baterflaj“ Đakoma Pučinija, bila je prva operska predstava koja je izvedena 11. februara 1920. godine, pod dirgentskom upravom Stanislava Biničkog. Premijera je održana u sali nekadašnjeg Manježa (u to vreme, zbog ruinirane glavne zgrade, Narodno pozorište prikazivalo je sve do 1922. predstave u prepravljenoj sali nekadašnje škole za jahanje, na čijem se mestu danas nalazi zgrada Jugoslovenskog dramskog pozorišta) s velikim uspehom. Naslovnu ulogu pevala je Jelena Lovšinska, Suzuki je bila Teodora Arsenović, a Pinkertona je dočarao popularni Vojislav Turinski, koji je potpisao i režiju. Scenografsko rešenje predstave uradio je naš poznati slikar Jovan Bijelić.

Madam Baterflaj 1.jpg
promo

U nastavku programa, čiji će domaćini biti umetnički direktor Opere Nikola Mijailović i primadona i pedagog Jadranka Jovanović, posetioci će biti u prilici da u sali na petom spratu pogledaju i deo probe za opersku predstavu, a nakon toga, u foajeu Druge galerije, uz slavljenički šampanjac, moći će da čuju i neke od popularnih arija u izvođenju polaznika Operskog studija „Borislav Popović“.

Uveče će na Velikoj sceni u 19.30 časova biti izvedena opera Žila Masnea „Don Kihot“, pod dirigentskom upravom Đorđa Stankovića u režiji Ivane Dragutinović Maričić . Libreto za ovu „herojsku komediju“ u pet činova, smeštenu u Španiju krajem 16. veka, prema pozorišnom komadu „Vitez tužnog lika“ Žaka le Lorena inspirisanog kultnim romanom Miguela de Servantesa „Don Kihot“, nastao je iz pera Anrija Kaena. Naslovnu ulogu tumačiće Ivan Tomašev, Sančo Pansa biće Mihailo Šljivić, a lik Dulsineje poveren je Aleksandri Angelov.

Podeli vest