shutterstock_522723415.jpg
shutterstock

shutterstock

Muzički program

U SUSRET 51. TAKMIČENJU MUZIČKE OMLADINE: Koncert Veronike Bogić i Ukija Ovaskainena u Galeriji SANU

13.02.2023.

U SUSRET 51. TAKMIČENJU MUZIČKE OMLADINE: Koncert Veronike Bogić i Ukija Ovaskainena u Galeriji SANU
Veličina Slova

Koncert violonistkinje Veronike Bogić i pijaniste Ukija Ovaskainena biće održan u ponedeljak, 13. februara 2023. u 18 časova Galeriji SANU. Ulaz na koncert je slobodan.

Gde se održava

Galerija SANU


Kada se održava

13. februar u 18 časova


Koncert koji se održava u susret 51. Međunarodnom takičenju muzičke omladine na programu će imati dela Ludviga van Betovena (Sonata za klavir i violinu op.30 G-dur, Allegro assai, Tempo di Minuetto, ma molto moderatoe grazioso i  Allegro vivace), Sezar Frank (sonata za violinu i klavir A-dur, Allegretto ben moderato, Allegro Recitativo–Fantasia,  Allegretto poco mosso) i Pabla de Sarasate („Karmen“ koncertna fantazija op. 25).  

VERONIKA BOGIĆ rođena je 2004. u Beogradu. Osno-vno i srednje muzičko obrazovanje je pohađala u Srednjoj muzičkoj školi „Kosta Manojlović“ u klasi prof. Ane Ilijoske Bogić. Trenutno je student na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Maje Jokanović. Dobitnica je mnogobrojnih prvih nagrada na međunarodnim takmičenjima od kojih izdvajamo: laureat takmičenja „Arthur Grumiaux“ 2015, (Namur, Belgija) , laureat i apsolutni pobednik svih kategorija na takmičenju „Ohridski Biser“ 2016 (Ohrid, Makedonija), laureat takmičenja „Antonio Salieri“ 2019, (Lenjago, Italija), nagradu „Guseppe Magnani“ za virtuozitet, nagradu udruženja „Vizantija“ za izuzetna zalaganja u oblasti umetnosti kao i Dositejevu nagradu za postignute rezultate na takmičenjima... Sa jedanaest godina počela je svoju prvu turneju solističkih koncerata koji su se izveli u Beogradu, Čačku, Valjevu, Mostaru, Splitu, Makarskoj, Trstu, Kopru, Piranu, Izoli, Sežani, Novoj Gorici itd, a od tada je nastupala u Francuskoj, Belgiji, Italiji, Austriji, Ukrajini, Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, BiH. Nastupala je kao solista sa orke-strima: „Dušan Skovran“, Simfonijskim orkestrom RTS, kamernim orkestrom u okviru festivala „Conques La Lumiere du Roman“ u Francuskoj, Janaček kamernim orkestrom iz Češke, orkestrima Art Linka i Master Art Akademije... Snimala je za TV Galaksiju, N1, RTS, TV Kopar... Usavršavala se na majstorskim kursevima kod prof. Zorana Milenkovića, Marka Josifoskog, Dore Švarcberg, Timura Meljnika, Tatjane Balašove, Igora Tkačuka, Adriana Pincarua, Miča Dimitrova, Dragana Sredojevića...

 UKI OVASKAINEN je laureat, dobitnik specijalne nagrade „Contemporanea“ i nagrade publike na takmičenju „Premio Jaen“ u Španiji. Studirao je na Muzičkoj akademiji „Sibelijus“ u Helsinkiju, na Kraljevskom danskom konzervatorijumu u Kopenhagenu u klasi prof. Hozea Ribere, i na solističkom odseku Visoke škole za muziku i scenske umetnosti u Hanoveru u klasi prof. Matija Raekalija. Pored toga, radio je sa istaknutim umetnicima i pedagozima kao što su Pnina Salcman, Andraš Šif, Emanuel Krasovski, Čarls Rozen, Jali Vagman i Fu Cong. Nastupa kao solista i kamerni muzičar u Srbiji i širom Evrope, između ostalog na festivalima kao što su: „Likovi pijanizma“ u Teatru „Marijinski“, „Hagen Open“, Međunarodni festival muzike u Burgosu, „Dijabeli leto“ u Maceu, „Koncerti u dvorcu Vajlburg“, „Zlatni dani Kopenhagena“, „Međunarodna nedelja pijanizma“ u Espou. Izveo je na Kraljevskom danskom konzervatorijumu u Kopenhagenu jedinstvenu seriju od 8 resitala sa različitim prog-ramom u toku samo 11 dana. Svirao je, između ostalog, kao solista sa simfonijskim orkestrom Marijinskog teatra u Sankt Peterburgu i simfonijskim orkestrima Sjelanda i Olborga, nastupao u sali „Konzerthaus“ u Beču, na koncertima kamerne muzike Bečkog kamernog orkestra, radio je kao korepetitor Opere „Faber“ u Portugalu, svirao klavirske deonice na koncertima profesionalnih orkestara u Danskoj i Srbiji, radio sa profesionalnim horovima. Sa čuvenim finskim horom „Tapiola“ (kao član i pijanista) nastupao je na preko 200 koncerata, na četiri kontinenta. Aktivan je i kao umetnički organizator turneje kamerne muzike u Danskoj koji nosi njegovo ime. Takođe, snimio je ulogu korepetitora baleta „Kirov“ u filmu Rejfa Fajnsa „Bela vrana“. Angažovan je kao oficijelni klavirski saradnik na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu. Svoje pedagoško delovanje proširuje radom sa ansamblima sa i bez klavira, kao i sa gudačkim orkestrom, u okviru organizacije „ArtLink“. Angažovan je u nastavi na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu kao samostalni umetnički saradnik na katedri za gudačke instrumente. Pored toga on redovno nastupa sa eminentnim srpskim i inostranim instrumentalistima – violinistima, violistima, violončelistima, kontrabasistima, flautistima, pikolo-flautistima, oboistima, klari-netistima, saksofonistima, fagotistima, hornistima, trubačima i trombonistima, kao i pevačima.

Podeli vest