fb.jpg
Promo

Promo

Muzički program

NA PRVI UTISAK SPOJ NESPOJIVOG - KLASIKA I TEHNO! Koncert orkestra mladih Evropskog instituta

13.02.2023.

NA PRVI UTISAK SPOJ NESPOJIVOG - KLASIKA I TEHNO! Koncert orkestra mladih Evropskog instituta
Veličina Slova

Orkestar mladih Evropskog institutaFAME'S sa DJ Gabrijelom Prokofjevim 18. februara premijerno nastupa u Kolarčevoj zadužbini, na koncertu na kojem će nam predstaviti spoj moderne i klasične simfonijske muzike.

Gde se održava

Kolarčeva zadužbina


Kada se održava

18. februar u 20 časovaCena karte

500-700 dinara

Evropski orkestarski institut FAME'S, projekat podržan kroz program EU Kreativna Evropa, okuplja mlade talentovane muzičare iz evropskih zemalja. Ovi mladi ljudi zajedno rade na seminarima koji se održavaju svake godine, a krajnji rezultat su koncerti.

orkestar.PNG
Boris Kaevski

Na predstojećem koncertu u Kolarčevoj zadužbini nastupiće svetski poznat kompozitor, DJ i muzički producent Gabrijel Prokofjev (Gabriel Prokofiev), unuk čuvenog kompozitora Sergeja Prokofjeva, dok orkestrom diriguje maestro Etjen Abelen (Etienne Abelin).

Na programu će biti originalna muzika Gabrijela Prokofjeva, fantastični simfonijski remiks Betovenove Devete, kao i kompozicija Tehno svita. Ne propustite ovaj jedinstven koncert na kojem će orkestar kroz dihotomiju muzičkih stilova i korišćenje elektronskih instrumenata napraviti spoj moderne i klasične simfonijske muzike.

Ova hrabra i dinamična kompozicija, u svom muzičkom materijalu koristi motiv i materijal koji je osnova Betovenove Devete simfonije. Ostajući dosledan svim tradicionalnim temama koje se koriste u ovoj simfoniji, pri tome ističući melodiju „Ode radosti“, koju dalje koristi da bi stvorio sve muzičke transformacije od modernizma, hip-hopa, neoklasicizma, impresionizma pa do fanka, baroka, hausa i različitih elektroakustičnih fragmenata. Svaki stil, neminovno donosi različitu kulturu, socijalni kontekst, pa čak i različiti vremenski periodi u kojima je smeštena kompozicija, stvarajući savremeni remiks, eklektičan, neka vrsta modernog omaža Betovenovom remek-delu.

Gabriel-Prokofiev.jpg
Gabriel Prokofiev
Privatna arhiva

Ideja kompozitora je da kreira remiks za ceo orkestar, a ne samo da prosledi klasičan pristup varijacije, pa se zato smatra da ovaj savremeni metod koji je korišćen u ovoj kompoziciji proizlazi iz sveta klubske muzike. „Remiks“ u ovom kontekstu sugeriše i veoma interesantan pristup, koji sasvim suprotno od tradicionalne varijacije na originalni materijal, iskorišćava savremene studijske tehnike i elektronsku obradu zvuka, dodaje nove ritmove i rasteže zvuk koji potiče iz originalne kompozicije, što čini ovu kompoziciju potpuno različitom i jedinstvenom.

Tehno svita je najeksplicitniji primer muzičkog putovanja kompozitora Prokofjeva koji kombinuje dve muzičke discipline: elektronsku dens muziku i klasičnu kamernu muziku. I pored popularnosti ovih žanrova, gotovo da ne postoji ovakav repertoar. Ova kompozicija, kako Gabrijel navodi, može se opisati i kao barok i kao klasična dens svita 21. veka. U ovoj kompoziciji postoje reference tehna, esid hausa, fanka i hop-hopa, a elektronski bitovi su potpuno integrirani u klasični ansambl što daje sasvim prirodan zvuk. Tehno svita je zbir plesnih ritmova našeg vremena, autentična modernistička svita koja ostaje dosledna svojoj originalnoj definiciji.

Etienne_Picture-crop-88a117e8.jpeg
Etjen Abelen
Privatna arhiva

Podeli vest