svatba_grafika.jpg
promo

promo

Muzički program

ONA OTVARA NOVI CIKLUS KONCERATA NA KOLARCU! Svetski poznata opera "Svadba" stiže i kod nas

02.03.2023.

ONA OTVARA NOVI CIKLUS KONCERATA NA KOLARCU! Svetski poznata opera "Svadba" stiže i kod nas
Veličina Slova

Nakon svetskog uspeha, "Svadba", kamerna opera za šest ženskih glasova a capella, biće izvedena 4. marta u 20 časova u Foajeu Kolarca. Ova opera Ane Sokolović, kanadske kompozitorke srpskog porekla, će otvoriti novi ciklus koncerata na Kolarcu Artist Lounge.

Gde se održava

Kolarčeva zadužbina


Kada se održava

4. mart u 20 časova


Izvođenju opere prethodi predavanje dr Vesne Marjanović, muzejske savetnice Etnografskog muzeja u Beogradu OD PROŠEVINE DO DEVOJAČKE VEČERI iz ciklusa svadbenih običaja sa akcentom na predsvadbenim ritualima. Predavanje počinje u 18.30 u Maloj sali.

Opera "Svadba" je premijerno izvedena 2011. u Torontu, a kasnije su je, između ostalih, predstavili Opera Filadelfija, Opera San Francisko i Festival d'Eks-an-Provans. Dobila je nagradu Dore Mavor Mur za "Izvanrednu novu operu". Francuski časopis Mond je operu opisao kao "Obred proleća, minijaturu koja izmišlja univerzalnu fonetiku ljudskog srca".

Radnja opere je smeštena u veče uoči venčanja devojke Milice koja sa prijateljicama proslavlja udaju.

ANA SOKOLOVIĆ, kanadska kompozitorka srpskog porekla, značajna je ličnost savremene muzike. Svojom maštovitom, ritmički orijentisanom muzikom, sa repertoarom koji se kreće od kritički priznatih opera i orkestarskih dela do moćnih solo i kamernih kompozicija, afirmirala se na međunarodnom nivou.

Podeli vest