unnamed.jpg
promo

promo

Muzički program

ORIGINALNO SVETLO I JEDINSTVENA INTERPRETACIJA POZNATIH NUMERA: Predstavljanje kompakt-diska Marka Petričića

06.03.2023.

ORIGINALNO SVETLO I JEDINSTVENA INTERPRETACIJA POZNATIH NUMERA: Predstavljanje kompakt-diska Marka Petričića
Veličina Slova

Orguljaš i harmonikaš Marko Petričić, koji živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama, predstaviće svoj najnoviji dvostruki kompakt-disk pod nazivom J. S. Bach – Clavierübung III koji je objavila izdavačka kuća MSR Classics label. Prezentacija će se održati u Gleriji ARTGET 9. marta u 13 časova.

Gde se održava

Galerija ARTGET


Naslov Clavierübung, što bi se moglo prevesti kao Vežbe za klavijaturne instrumente, u Bahovo vreme služio je kao opšti naziv za publikacije u kojima su sabrani komadi za čembalo, klavikord ili orgulje.

„Koja je namera, ili koji motiv stoji iza ovog projekta? Postoji toliko integralnih snimaka Clavierübung III J. S. Baha, pa šta me je privuklo da dodam još jedan? Koliko mi je poznato, ovo je prvi snimak u potpunosti izveden na bajan harmonici. Ovaj instrument, koji sviram od detinjstva, baca originalno svetlo i nudi jedinstvenu interpretaciju ovih komada. U kombinaciji sa orguljama, raznovrsnost oblika, tekstura i izražajnih mogućnosti otvara nove interpretativne ideje slušaocu i izvođaču. Registar harmonike ima istu funkciju kao i registri orgulja – menjaju tembar zvuka. Svaki pokret koristi drugačiji registar da osvetli karakter dela i da doprinese ukupnom zvučnom obliku zbirke. Ekspresivna snaga meha omogućava veliki dinamički kontrast i otkriva nove muzičke aspekte ovih stavova.” naveo je Marko Petričić

Podeli vest