unnamed (4).jpg
promo

promo

Muzički program

OBELEŽAVANJE JUBILEJA SERGEJA RAHMANJINOVA: Besplatni koncerti i predavanja biće održani u Ruskom domu i u Galeriji Artget

28.03.2023.

OBELEŽAVANJE JUBILEJA SERGEJA RAHMANJINOVA: Besplatni koncerti i predavanja biće održani u Ruskom domu i u Galeriji Artget
Veličina Slova

U okviru ciklusa „Jubileji kompozitora" muzički program Kulturnog centra Beograda obeležava godišnjice najznačajnijih muzičkih stvaralaca, sa željom da skrene pažnju beogradske publike i na manje poznata dela Sergeja Rahmanjinova čiji se jubilej obeležava.

Gde se održava

Ruski dom, Galerija Artget


Kada se održava

1. april


U 2023. godini koncertima i predavanjima u Galeriji Artget i Ruskom domu, organizatori će se osvrnuti na život i delo ruskog kompozitora, pijaniste i dirigenta Sergeja Rahmanjinova (1873–1943) čiji jubilej – 150 godina od rođenja i 80 godina od smrti – obeležava čitav svet.

Sergej Vasiljevič Rahmanjinov poslednji je predstavnik ruskog poznog romantizma koji je duh ovog vremena preneo duboko u 20. vek. Zahvaljujući dramatičnim ličnim iskustvima i turbulentnim istorijskim okolnostima u kojima je živeo, Rahmanjinov je na poseban način odnegovao muzički vrt koji je nasledio od svojih uzora, velikana ruske muzike – Čajkovskog, Glinke i Rimskog-Korsakova.

Rahmanjinov je bio svedok nestajanja jednog društvenog uređenja, a uprkos svemu, istrajno je kroz svoj rad branio vrednosti epohe koja je pred njim bledela ili bila rušena. Otuda ovaj program nosi naziv U vremenu koje nestaje – Sergej Rahmanjinov.

Tokom trodnevnog programa, od četvrtka 30. marta do subote 1. aprila, u prostoru Kulturnog centra Beograda, u Galeriji Artget, kao i u Ruskom domu nastupiće gotovo 50 muzičara koji će izvoditi kamernu muziku, solo pesme i izbor iz bogatog opusa za klavir Rahmanjinova. Ulaz na sve koncerte i predavanja je slobodan.

Koncert kojim počinje celokupni program čine kamerna dela Sergeja Rahmanjinova. Zajedničko muziciranje u salonima, tokom školovanja sa profesorima i drugim studentima, na imanju Ivanovka i rezidencijama u Njujorku, Švajcarskoj ili Kaliforniji, bilo je sastavni deo života kompozitora i omiljeni način druženja i razmena ideja i osećanja sa porodicom, prijateljima i kolegama.

Savršene pijanistkičke interpretacije Rahmanjinova svrstale su ga među najbolje pijaniste svog vremena, ali i među najznačajnije pijaniste uopšte, pa je drugi dan programa posvećen njegovom opusu za klavir. Nakon predavanja koje će održati pijanista Milivoje Veljić, sledi koncertni blok: Stopama romantičarskog pijaniste. održaće se u petak, 31. marta od 20 sati u Ruskom domu u kome se nalazi klavir visokog kvaliteta i auditorijum odlične akustike koji može da primi brojnu publiku. Ovaj koncertni blok izvode istaknuti pijanisti iz Beograda i Novog Sada: Valentina Nenaševa, Kosta Knežević, Darije Sebić, Iris Kobal Vukobratović i Mina Rusché Krajnović, dok će im u istom prostoru od 18 sati prethoditi Koncert mladih pijanista učenika muzičkih škola Mokranjac i Kosta Manojlović.

Treći dan, 1. april, ujedno je i rođendan Sergeja Rahmanjinova. Ovo finale programa posvećeno je ruskoj solo pesmi poslednjeg predstavnika ruskog poznog romantizma. Solo pesme u izboru prof. Ljudmile Popović izvešće studenti FMU. Pre koncerta u Galeriji Artget, predavanje će održati muzikolog Stefan Cvetković.

Urednica Muzičkog programa KCB je Ljubica Solunac, stručna saradnica Damjana Njegić.

Podeli vest