image002.jpg
promo

promo

Muzički program

POSLEDNJE PUČINIJEVO DELO NA SCENI MADLENIJANUMA: Nikola Kitanovski kao Princ Kalaf nastupa u operi Turandot

28.03.2023.

POSLEDNJE PUČINIJEVO DELO NA SCENI MADLENIJANUMA: Nikola Kitanovski kao Princ Kalaf nastupa u operi Turandot
Veličina Slova

Još jedna uspešna koprodukcija Narodnog pozorišta u Beogradu i Opere i teatra Madlenianum opera Turandot, poslednje delo čuvenog italijanskog kompozitora Đakoma Pučinija, u viđenju mladog i talentovanog reditelja Maria Pavla del Monaka, i pod dirigentskom palicom Đorđa Pavlovića ponovo je pred publikom Madlenianuma u petak 31. marta.

Gde se održava

Madlenijanum


Kada se održava

28. april


U naslovnoj ulozi će pevati Jasmina Trumbetaš Petrović, robinja Liu će biti Sofija Pižurica, Dragoljub Bajić je Timur, a Ljubodrag Begović, Darko Đorđević i Stefan Živanović su Ping, Pang i Pong, car Altoum je Aleksandar Dojović, Mandarin je Aleksandar Stamatović, Princ od Persije Ermin Ašćerić, dok je Duša princeze Lou-Ling balerina Olga Olćan.

Ovog puta kao Princ Kalaf nastupa Nikola Kitanovski, uvaženi redovni profesor na katedri za Solo pevanje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. 

Nikola Kitanovski spada u one umetnike koji potiču sa ovih prostora i koji ne samo što su uspeli da izgrade, već kontinurano – više od dve i po decenije održavaju impresivnu solističku karijeru u teatrima koji u operskom svetu zauzimaju posebno mesto, značaj i ulogu. 

U karijeri od 25 godina na operskom podijumu, Kitanovski je svojim umetničkim zaslugama, visokim nivoom interpretativnosti i izvođaštva sa uspehom nastupao u operskim kućama u: Rimu, Napulju, Bolonji, Đenovi, Hamburgu, Frankfurtu, Štutgartu, Karlsrue, Lionu, Marseju, Madridu, San Sebastianu, Tokiju, Bankoku, Varšavi, Bukureštu, kao i na festivalima u Taormini, Tore del lago, Aspendosu, Boljšoj u Moskvi, Dubravačkim letnjim igrama, na Ohridskom letu i BEMUS -u, gde je ubedljivo i sa lakoćom donosio uloge poput: Otela, Radamesa, Manrika, Kavaradosija, Hermana P, Don Hozea, Turidua, Kanija, Rodolfa, Pinkertona, Mauricia i dr. U Madlenianumu prvi put nastupa kao Kanio u operi Pajaci. 

Od 2004.g., Kitanovski se bavi i pedagogijom na FMU u Beogradu. Kitanovskom je bilo povereno i dvogodišnje vođenje Operskog studija u Operi Narodnog pozorišta u Beogradu. 

Od 2006. osmišljavanjem, organizacijom i realizacijom preko 30 koncerata projekta „Put ka Belkantu“ po Srbiji, pružio je mogućnost da četrdesetak mladih pevača, pored sticanja dragocenog iskustva pred publikom, promovišu umetničku pesmu i opersku literaturu različitih kompozitora. 

Sledeća izvođenja opere Turandot u Madlenianumu su 28. aprila i 12. maja.

Podeli vest