velika dvorana 2023. mala za mejl.jpg
promo

promo

Muzički program

POSETA IZ JAPANA KOLARCU: Unapređenje akustike Velike dvorane Kolarčeve zadužbine

27.04.2023.

POSETA IZ JAPANA KOLARCU: Unapređenje akustike Velike dvorane Kolarčeve zadužbine
Veličina Slova

Mark Kikere (Marc Quiquerez) iz Nagata akustiksa (Nagata acoustics) će u četvrtak, 27. aprila, posetiti Kolarčevu zadužbine kao prvi predstavnik ove renomirane japanske firme specijalizovane za akustiku koncertnih dvorana.

U okviru posete Kolarcu, biće organizovan sastanak Kikerea sa našim timom arhitekata Branislavom Mitrovićem i Dejanom Miljkovićem, stručnjacima za akustiku Draganom Šumarac Pavlović i Miomirom Mijićem, predstavnicima japanske ambasade u Beogradu, kao i sa predstavnicima zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Republike Srbije.

Sastanak predstavnika Nagata acoustics sa našim eminentnim stručnjacima iz oblasti arhitekture i akustike organizuje se u cilju mogućeg unapređenja akustike Velike dvorane Kolarčeve zadužbine.

Firma Nagata akustiks, osnovana 1971. godine u Tokiju, učestvovala je u projektovanju više od 70 koncertnih dvorana širom sveta uključujući filharmonije u Parizu i Hamburgu, sale u Los Anđelesu, Moskvi, Tokiju, Seulu, Marinski teatar u Sankt Peterburgu, Bronfman u Tel Avivu.

Najlepša i najakustičnija koncertna sala u Srbiji je izgrađena 1932. godine u zdanju Kolarčeve zadužbine. Njen tvorac, arhitekta Petar Bajalović je u izgradnji primenio najsavremenija naučna znanja o akustici tog vremena pa se Velika dvorana i danas smatra najakustičnijom koncertnom salom u Beogradu i šire.

Podeli vest