shutterstock_310517399.jpg
shutterstock

shutterstock

Muzički program

VEČE MUZIKE FILIPA GLASA U BEOGRADSKOJ FILHARMONIJI: . Koncert je deo programa Devete međunarodne konferencije „Minimalistička prožimanja”

16.05.2024.

VEČE MUZIKE FILIPA GLASA U BEOGRADSKOJ FILHARMONIJI: . Koncert je deo programa Devete međunarodne konferencije „Minimalistička prožimanja”
Veličina Slova

Vodeći beogradski muzičari, pijanista Vladimir Milošević i violončelista Nemanja Stanković, dobitnici Nagrade grada Beograda „Despot Stefan Lazarević” za 2023. godinu za muzičko i muzičko-scensko stvaralaštvo, kao članovi Klavirskog trija „Korda” predstaviće se novim koncertnim programom 1. juna u sali Beogradske filharmonije.

Gde se održava

Beogradska filharmonija


Izvodiće muziku slavnog američkog kompozitora Filipa Glasa. Koncert je deo programa Devete međunarodne konferencije „Minimalistička prožimanja”, koja se ove godine prvi put održava u Beogradu i uopšte u Jugoistočnoj Evropi.

Zahvaljujući svojim operama, kao što je „Ajnštajn na plaži”, koja je sa velikim uspehom izvedena 1976. godine na desetom Bitefu, kao i saradnji sa brojnim umetnicima, među kojima su Leonard Koen i Dejvid Bouvi, te filmskoj muzici koja uključuje nominaciju za nagradu „Oskar” za film „Sati”, Filip Glas (1937) izvršio je izuzetan uticaj na muzički i intelektualni život našeg doba. Na programu koncerta su neka od najpoznatijih Glasovih ostvarenja, originalno pisana ili aranžirana za ove instrumente, kao što su odlomci svite „Glassworks”, numere iz muzike za film „Sati”, Etide za klavir i „Songs & Poems” za violončelo.

Konferenciju „Minimalistička prožimanja”, koja će ugostiti oko stotinu delegata iz celog sveta, organizuju Srpska akademija nauka i umetnosti, Muzikološki institut SANU, Društvo za minimalističku muziku, Centar beogradskih festivala – CEBEF i Muzička škola „Mokranjac” iz Beograda. Konferenciju i koncertni program podržali su Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, SOKOJ, Univerzitet Emori iz Atlante (Džordžija, SAD) i Evropska komisija putem programa „Erazmus plus”.

Ulaznice za koncert po ceni od 700 dinara se prodaju na blagajni sale Beogradske filharmonije, kao i onlajn putem sajta www.bgf.rs

Izvor: Beoinfo

Podeli vest