Jose Luis Sola.jpg
Hoze Luis Sola
Narodno pozorište promo

Hoze Luis Sola
Narodno pozorište promo

Muzički program

ŠPANSKA SARSUELA NA SCENI NARODNOG POZORIŠTA: Doživite jedinstven muzičko-scenski žanr

21.05.2024.

ŠPANSKA SARSUELA NA SCENI NARODNOG POZORIŠTA: Doživite jedinstven muzičko-scenski žanr
Veličina Slova

Gala koncert posvećen sarsueli, jedinstvenom španskom muzičkom žanru Gala koncert španske muzike sa arijama i duetima iz repertoara čuvene sarsuele, jedinstvenog žanra koji obuhvata ritmove i tradicije različitih kultura Španije, biće održan 29. maja u 20 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Gde se održava

Narodno pozorište Srbije


Kada se održava

29. maj


Nastala u Madridu sredinom 17. veka, sarsuela je jedinstvena muzičko-scenska forma u kojoj su podjednako važni dramska interpretacija, scenska izvedba, kao i drugi oblici umetnosti poput plesa.

Ona živopisno prikazuje praznična slavlja, običaje, porodični život, ljubav, ratne sukobe, anegdote i književne teme, sve to protkano je kroz prelepe romanse, komične duete, horove i folklorne plesove kao što su jota, paso doble, bolero, fandango ili seguidilas, dočaravajući suštinu života u Španiji tog vremena.

Vremenom, sarsuela se proširila na sve španske govorne oblasti, uživajući veliku popularnost i očaravajući milione gledalaca. Pod upravom maestra Olivera Dijasa, jednog od najistaknutijih španskih dirigenta i nekadašnjeg direktora Teatro de la Zarzuela u Madridu, nastupiće i svetski poznati tenor, Hose Luis Sola i bariton Anhel Odena. Njima će se na sceni pridružiti solistkinja Opere, sopran Aleksandra Stamenković i Orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu, čime će ovaj događaj postati zajednički špansko-srpski omaž sasrsueli, kao i muzičkoj i kulturno-bilateralnoj saradnji.

Predstojeći gala koncert predstavlja deo kampanje Ambasade Španije u Srbiji da dve zemlje zbliži kroz kulturu i muzičku razmenu. Štaviše, najrelevantnija kulturna aktivnost Španije u Srbiji ove godine, pored isticanja
svog jedinstvenog i bogatog kulturnog nasleđa biće, upravo, predstavljanje sarsuele srpskoj javnosti i približavanje ovdašnjoj publici tog veoma specifičnog i popularnog žanra, prilično nepoznatog van zemalja španskog govornog područja. 

Vlada Španije je 2024. godinu proglasila godinom sarsuele kao reprezentativnog izraza nematerijalnog kulturnog nasleđa sa namerom ne samo da je promoviše, već i da je zaštiti.

Podeli vest